Vandaag is het Duurzame Dinsdag, het moment om stil te staan bij groene bezorging. Toch staat duurzaam shoppen bij consumenten laag op de agenda. Nog niet de helft (44%) van de Nederlanders is bezorgd over de invloed van online shoppen op het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van Sendcloud onder 8529 Europese consumenten, waaronder 1005 Nederlanders.

Amper 4 op de 10 (38%) Nederlandse consumenten noemt milieu impact als belangrijk onderdeel van bezorging en slechts 12 procent is bereid extra te betalen voor een CO2-neutrale bezorgmethode. Maar 6 procent verkiest een bepaalde bezorgdienst boven een andere als deze groene bezorging aanbiedt.

Aandacht voor verpakkingsmateriaal

Nederlanders zijn weliswaar niet bereid te betalen voor groene bezorging, wel vinden ze dat webwinkels hun ecologische voetafdruk kunnen beperken. Ruim twee derde van de consumenten (64%) meent namelijk dat webwinkels te veel verpakkingsmateriaal gebruiken voor het inpakken van bestellingen. Nog eens 62 procent is van mening dat al het verpakkingsmateriaal volledig recyclebaar moet zijn.

Europabreed meer milieubewustzijn

Opvallend is dat het milieubewustzijn van Nederlandse consumenten achterblijft bij het Europese gemiddelde. Europabreed vindt 54 procent van de consumenten online shoppen een probleem voor het klimaat. Onze oosterburen zijn het meest milieubewust: in Duitsland is bijna 2 op de 3 consumenten (63%) van mening dat online shoppen schadelijk is voor het milieu. Zo’n 16 procent van de Duitsers is bereid om extra te betalen voor CO2-neutrale verzending.

Duurzaamheid is een actueel thema, toch laat ons onderzoek zien dat dit nog lang niet bij alle consumenten op de agenda staat. Tegelijkertijd zien we wel dat het aantal groene bezorgopties groeit. Zo komen er nieuwe spelers als Budbee en Homerr op de markt, maar werkt ook DPD aan CO2-compensatie,” aldus Rob van den Heuvel, CEO en Co-founder bij Sendcloud. “Willen we consumenten zover krijgen te betalen voor groene levering, dan moeten we hen eerst overtuigen van de meerwaarde hiervan. Dat begint bij meer aandacht voor de verschillende groene bezorgopties die er zijn. Hoe vaker duurzame levering wordt aangeboden, hoe groter de kans dat consumenten dit uiteindelijk zullen omarmen.”