SABIC is de eerste kunststofproducent die gecertificeerde groene kunststoffen op de markt brengt. In 2013 sloten SABIC en brancheorganisatie NRK een Green Deal met de overheid om een certificatiesysteem voor biobased kunststoffen te ontwikkelen.

Het systeem is gebaseerd op de certificatie voor groene stroom en groen gas. Waarom doen we dat niet ook met plastic, dacht kunststofproducent SABIC. De productie en afname van groene kunststoffen is – net als bij groene energie – aan elkaar gekoppeld met certificaten. De certificering voor biobased kunststoffen werd via een Green Deal ontwikkeld.

Duurzaam inkopen

Op dit moment loopt er bij 5 bedrijven, waaronder SABIC, een pilot met groencertificaten. De ervaringen moeten leiden tot één advies, zegt manager duurzame ontwikkeling Bert Bosman van SABIC. “Met de overheid bespreken we hoe we certificering verder kunnen brengen in de sector. En hoe we de vraag naar biobased kunststoffen kunnen stimuleren. De overheid kan met duurzaam inkoopbeleid voorrang geven aan gecertificeerde biobased producten. Er zijn al bedrijven die onze biobased kunststoffen kopen om duurzame verpakkingen te ontwikkelen.”

Groene toekomst

Dankzij certificering is een geleidelijke vergroening van kunststoffen transparant en meetbaar, volgens Bosman. “We kunnen onszelf targets opleggen en naar steeds hogere percentages groene grondstoffen toewerken.” Of in de toekomst alle kunststoffen 100 procent groen zullen zijn, blijft speculeren, zegt hij. “Ik verwacht niet dat we over twintig jaar radicaal andere producten hebben. Dan kopen we in de supermarkt nog steeds kunststof verpakkingen. Maar wel gemaakt van radicaal andere grondstoffen.”