’s Werelds eerste circulaire babymatras is van Nederlandse bodem

Bron
Bedzzzy

’s Werelds allereerste honderd procent circulaire babymatras is van Nederlandse bodem. Bedzzzy, de éénjarige start-up van Koninklijke Auping, lanceert een babymatras vervaardigd uit enkel staal en polyester. Het babymatras is verkrijgbaar via een slaapabonnement voor een periode van 12 of 24 maanden. Van de materialen van elk gebruikt babymatras maakt bedzzzy weer een volledig nieuw babymatras. Door de shift te maken van verkoop naar bruikleen garandeert het merk een gesloten recyclingproces zonder afval. Het babymatras is vanaf nu te leasen voor een vast maandbedrag.

Afvalberg verkleinen

‘Mensen vinden het inmiddels heel normaal om de krant bij het oud papier, de lege flessen in de glasbak en de aardappelschillen in de gft-container te gooien. Die vormen van recycling zijn ingeburgerd’, zegt Lisette Lamberts, general manager van bedzzzy. ‘Maar bij de aanschaf van een babymatras – bij uitstek een product dat je slechts een paar jaar gebruikt – staan de meeste mensen niet stil bij het belang van recycling. De meeste matrassen zijn niet recyclebaar en daarom belanden er in Nederland momenteel jaarlijks 1,5 miljoen oude matrassen op de afvalberg. Omdat het overgrote deel van de matrassen van schuim gemaakt zijn en de onderdelen met elkaar zijn verlijmd kunnen deze materialen niet worden hergebruikt.

Bedzzzy heeft voor dit enorme en snelgroeiende probleem een oplossing. Na het in juli 2019 gelanceerde honderd procent circulair bedzzzy-matras, breidt het merk zich nu verder uit met een honderd procent circulair babymatras zónder schuim. De combinatie van stalen vering en een zachte laag van polyester vormen het alternatief. Het staal en polyester zijn in het bedzzzy-babymatras aan elkaar verbonden met een lijm die aan het eind van de levensduur kan worden ontbonden, zodat de materialen kunnen worden gerecycled tot nieuwe babymatrassen.

Abonnement op babymatras

‘Het babymatras is verkrijgbaar via ons slaapabonnement voor een vast bedrag per maand, voor een periode van 12 of 24 maanden. Door de shift te maken van verkoop naar bruikleen, weten we zeker dat de grondstoffen keer op keer bij ons terugkomen. Van ieder gebruikt matras maken wij weer een gloednieuwe’, zegt Lamberts.

Duurzaam en veilig

Het bedzzzy-babymatras – van 120, bij 60, bij 12,5 centimeter – is specifiek voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Het babymatras biedt optimale ondersteuning, perfecte ventilatie én de hoes is wasbaar. ‘Bovendien is ons babymatras vrij van schuim. Dat heeft niet alleen voordelen voor het oplossen van de afvalberg maar ook voor de gezondheid en veiligheid van de baby. Polyester bevat ten opzichte van schuim veel minder voc (vluchtige organische chemicaliën), die klachten als hoofdpijn en irritatie kunnen veroorzaken. Daarnaast vat schuim snel vlam en stoot het bij brand giftige rook uit, terwijl polyester daarentegen een zelfdovende werking heeft’, legt Lamberts uit. Het duurzame bedzzzy-babymatras heeft bovendien een ‘productpaspoort’. Consumenten krijgen middels een scan met de NFC-lezer op hun telefoon de materialen en de levensloop ervan te zien.

Share Button