Refurbed, online marktplaats voor refurbished producten, en Fraunhofer Research GmbH presenteren vandaag middels een rapport de uitkomsten van een onderzoek naar de milieu-impact van consumentenelektronica. Het resultaat is een uniek rekenmodel dat de milieu-impact van meer dan 10.000 smartphones, laptops en tablets kan berekenen. Het rekenmodel is geverifieerd volgens ISO 14040/44 en levert wetenschappelijk onderbouwde levenscyclusgegevens van zowel refurbished als nieuwe elektronica. Het onderzoek is gebaseerd op een pilotstudie van vorig jaar, waarin refurbed en Fraunhofer bij een aantal geselecteerde producten onderzochten hoeveel CO2-uitstoot, water en elektronisch afval kan worden bespaard bij de keuze voor een gereviseerd elektronisch apparaat ten opzichte van een nieuw exemplaar. Met de introductie van het rekenmodel wordt een volgende stap gezet naar een transparantere informatievoorziening in de wereld van consumentenelektronica.

Peter Windischhofer, mede-oprichter van refurbed: “We hebben refurbed opgericht vanuit de missie consumenten de mogelijkheid te geven om duurzamer te consumeren en hen te informeren over milieubesparingen. Vandaag zijn we een grote stap dichter bij dat doel gekomen. Met het rekenmodel kunnen we de transparantie bieden waar al langere tijd behoefte aan is, iets wat tot voor kort onmogelijk was.”

Mede-oprichter Kilian Kaminski voegt toe: “Vanuit overheden staan er een aantal maatregelen op de planning, zoals de introductie van het digitale productpaspoort. Deze zijn meer dan welkom, maar het zal nog jaren duren voordat ze definitief worden ingevoerd. Daarom hebben wij zelf het initiatief genomen waarmee we laten zien dat ecologische transparantie vanaf nu mogelijk is.”

Waterverbruik, CO2-uitstoot en e-waste besparingen

Met het rekenmodel kan refurbed als eerste marktplaats ter wereld ecologische voetafdrukgegevens van meer dan 10.000 elektronische producten te delen met consumenten. De drie soorten ecologische cijfers die kunnen worden berekend zijn:

1. Waterverbruik** bij nieuwe aankoop vs. refurbishment-proces van een product
2. CO2-uitstoot bij de productie van nieuwe producten vs. bij refurbishment van een product
3. Besparing op elektronisch afval door refurbishment in plaats van nieuwe aankoop

Het rekenmodel kan worden gezien als een slimme rekenmachine. Een complexe berekeningsmethodiek berekent de complete milieu-impact die tijdens de gehele levenscyclus van het product ontstaat (d.w.z. van grondstofwinning tot afvalverwerking) en vergelijkt deze met de emissies die ontstaan bij hetzelfde product in de tweede productlevenscyclus (dus door refurbishment proces en het daaropvolgende hergebruik). Op basis daarvan kunnen bovenstaande drie levenscycluscijfers worden uitgelezen. In het rapport wordt het rekenmodel toegelicht aan de hand van een aantal voorbeeldapparaten.

De methodologie die ten grondslag ligt aan het rekenmodel, waardoor op basis van specifieke referentieproducten een serieuze berekening voor elk model op de markt kan worden uitgevoerd (ongeacht de fabrikant of welke refurbisher de algehele revisie heeft uitgevoerd), werd beoordeeld door de gerenommeerde certificeringsorganisatie GUTcert en ontving de verificatie volgens ISO 14040/44 voor levenscyclusanalyses.

Duurzaamheidspotentieel van refurbishment bij smartphones nog hoger dan aangenomen

Als je de levenscyclusgegevens van de productmodellen uit de pilotstudie 2023* vergelijkt met de resultaten van het nieuwe rekenmodel voor dezelfde producten, blijkt dat de besparing op water, CO2-uitstoot en e-afval door refurbishment deels nog hoger is dan vorig jaar aangegeven. Voor smartphones zijn alle drie de levenscycluscijfers zelfs aanzienlijk beter.

Paul Rudorf, projectverantwoordelijke vanuit Fraunhofer Research GmbH en onderzoeker op het gebied van onder andere CO2- en levenscyclusanalyses omvatten, legt dit als volgt uit: “Toen we vorig jaar onze ecologische impact berekenden, waren we extra voorzichtig. Bij enige twijfel gebruikten we voor de refurbishment-berekeningen de meest conservatieve waarden. Nu kunnen we nog betrouwbaardere data leveren, waardoor we een nog preciezer beeld kunnen geven van het besparingspotentieel door refurbishment. Nu komen we bijvoorbeeld voor een iPhone 11 (64 GB) in plaats van een CO2-besparing van 78% zelfs op een cijfer van 81% vergeleken met nieuwkoop.”

De berekende ecologische cijfers voor alle elektronische producten die bij refurbed verkrijgbaar zijn, zijn nu al publiekelijk toegankelijk op https://duurzaamheid.refurbed.nl/.

*De dataverzameling in 2023 omvatte de volledige impact van de producten in de eerste gebruiksfase (nieuwkoop) en de tweede gebruiksfase (refurbishment). De gegevens werden berekend voor de Apple iPhone 11, de Samsung Galaxy S20 FE, de Apple iPad Pro 4 2020, de Apple MacBook Air 2017 13.3 en de Lenovo Thinkpad T460 i5.

**Virtueel waterverbruik volgens de Developer Environmental Footprint Version 3.1 (EF v3.1)