Dinsdagavond 31 oktober is ReefSystems bij ‘Het Goedste Doel van Nederland’ van de AFAS Foundation uitgeroepen tot het Goedste Doel van 2023. Onder de vier genomineerden heeft deze stichting de meeste punten behaald. AFAS Foundation reikte een cheque uit ter waarde van €50.000 aan ReefSystems als beloning voor hun inzet om een nieuw pad te creëren in natuurinclusief bouwen om het herstel van ecosystemen actief te ondersteunen. Het geldbedrag wordt besteed aan een koraalrif restauratieproject in Kenia dat bijdraagt aan de essentiële basis van het mariene leven, biodiversiteit en gezondheid van de zee.

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke avond in het AFAS Theater in Leusden, waarbij het thema ‘De kleur van je hart’ centraal stond. Het evenement bracht inspirerende sprekers, waaronder juryvoorzitter Prinses Laurentien van Oranje, demissionair minister Carola Schouten, Peter Faber en Gerben Eversdijk, samen. Het Goedste Doel is hét moment voor goeddoeners om elkaar te ontmoeten, versterken en te inspireren.

Erkenning voor toewijding aan een beterde wereld

Gerben Eversdijk, directeur van AFAS Foundation: “Altijd weer word ik blij en enthousiast van alle mensen die zich met heel hun hart inzetten voor de wereld om ons heen. Hun hart heeft écht een mooie kleur. Wij op onze beurt willen hen blij en enthousiast maken. Dit doen we dit jaar voor de vierde keer met de AFAS Foundation tijdens de uitreiking van het Goedste Doel. We zijn dan ook dankbaar en trots op de talloze mooie projecten die we in het binnen- en buitenland hebben ondersteund. Het koraalrif restauratieproject van ReefSystems is ontzettend belangrijk om onze oceanen en al het moois dat onder water leeft te herstellen.”

Kunstmatige koraalriffen door ReefSystems

ReefSystems biedt innovatieve oplossingen voor het bevorderen van biodiversiteit, zowel onder als boven water. Door natuurinclusief te bouwen, ondersteunt de organisatie actief het herstel van ecosystemen. Dit doen zij door wetenschappelijk onderzoek en praktische planning te combineren om project specifieke innovaties te ontwikkelen. Je treft projecten van ReefSystems niet alleen in Nederland aan, ze opereren wereldwijd. Zo ook langs de kust van Kenia, waar koraalriffen hebben geleden onder explosievisserij. Het herstellen van het lokale mariene ecosysteem is belangrijk voor de gezondheid van de oceaan en de bewoners. Door gebruik te maken van een vooruitstrevend bouwsysteem voor kunstmatige riffen kan ReefSystems, in samenwerking met de lokale bevolking, aanzienlijke stappen zetten in het herstellen van koraalriffen. Zie voor een persoonlijke toelichting onderstaand filmpje: https://youtu.be/e9j0KyL6-xM?si=iH6xq368VHPdDutL

Max Dijkstra, co-founder van ReefSystems: “Het is een eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen vanavond. Zeker omdat we omringt zijn met allemaal mensen die ieder zo een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Met dit bedrag kunnen we ons werk in Kenia en op andere plekken in de wereld voortzetten en het project opschalen. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor!”

Overige genomineerden

Dit jaar waren naast ReefSystems, ook goeddoeners Stichting de Toekomst Zaaiers, Beter Gezond en Bartiméus genomineerd voor het Goedste Doel. Stichting de Toekomst Zaaiers focust zich op duurzame voedselzekerheid en armoedebestrijding in Burundi, een van de armste landen ter wereld. Landbouw is hier erg belangrijk, zowel voor de voorziening van voedsel voor de bevolking als voor de export. Door in te zetten op betere landbouwproductie en verhoging van inkomsten van de lokale bevolking hoopt de stichting op een positieve toekomst. Beter Gezond pleit voor een gezonde leefstijl als onderdeel van de behandeling van kanker. Jaarlijks krijgen 125.000 Nederlanders de diagnose kanker en staat het leven op z’n kop. Binnen Beter Gezond slaan drie organisaties de handen ineen om in de reguliere behandeling van de groeiende groep kankerpatiënten leefstijlbehandeling te implementeren. Bartiméus zet zich in voor mensen die slechtziend of blind zijn. Deze doelgroep heeft als grote wens om veilig en zelfstandig hun weg te kunnen vinden in openbare gebouwen. Daarom ontwikkelde de organisatie het Meye Indoor Way project met als doel het realiseren van een oplossing waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig hun weg kunnen vinden.

Over de AFAS Foundation

De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De Foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die in binnen- en buitenland een grote impact maken. Meer informatie over het indienen van een aanvraag en de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling vind je via www.afas.foundation/project-aanmelden

Foto: v.l.n.r. Gerben Eversdijk (directeur AFAS Foundation), Roos van der Spek (manager AFAS Foundation), Sander de Kramer (oprichter Sunday Foundation), Gerolf Bouwmeester (Burgemeester Gemeente Leusden), Arleen Westerhof (Oprichter Economic Summit en directeur Center for Economics and Mutuality), Bart Grootveld (Bestuurslid AFAS Foundation), Laurentien van Oranje (oprichter Number 5 Foundation), Max Dijkstra & Jesse de Bont (co-founders ReefSystem), Coen Beckers (projectleider AFAS Foundation), Rogier Verstralen (genomineerde Beter Gezond), Laurent Niyonkuru (genomineerde Stichting De Toekomst Zaaiers), Jeroen de Beer (bestuurslid AFAS Foundation), Joeke van der Mei (genomineerde Bartiméus). Foto: Favori