Een van de grootste uitdagingen van onze tijd is om business sense en klimaatbewustzijn met elkaar in harmonie te brengen. Wie met een klimaattransitieplan aan de slag gaat, loopt dan ook tegen heel wat vragen aan. Hoe creëren we het benodigde bewustzijn? Hoe integreren we het actieplan in de beleidsontwikkeling? En wat maakt onze aanpak eigenlijk overtuigend? Deloitte zet vier herkenbare uitdagingen en mogelijke oplossingen op een rij.

Waarom een klimaattransitieplan?

Een klimaattransitieplan geeft aan hoe bestaande bedrijfsmiddelen, activiteiten en bedrijfsmodellen moeten transformeren om in 2050 net-zero te bereiken. Het leidende thema hierin is klimaatverandering. Door zo’n actieplan te ontwikkelen, te communiceren en te implementeren krijg je een beter begrip van de risico’s die je organisatie loopt tijdens de transitie. Je krijgt inzicht in de omvang van de benodigde transformatie, de financiële gevolgen daarvan én hoe je je hier strategisch op kunt voorbereiden. Ook helpt het wanneer je belanghebbenden wilt uitleggen welke acties je wilt ondernemen en waarom.

Vier uitdagingen en oplossingen

Zowel het nut als de noodzaak van een klimaattransitieplan is groot. Maar het bewustzijn rond dit thema is zeker nog niet optimaal en er zijn uiteenlopende uitdagingen voor organisaties die ermee aan de slag gaan. We signaleren vier veelvoorkomende uitdagingen en geven een eerste aanzet voor oplossingsrichtingen.

1. Hoe integreren we het plan?

Het klimaattransitieplan zal geïntegreerd moeten worden in strategie en besluitvorming. Communiceer de risico’s en effecten van de transitie in het jaarverslag, dit zorgt voor meer overtuigingskracht en helpt de organisatie een stap voor te blijven op concurrenten. Ook maakt het blinde vlekken zichtbaar. Hoe meer inzicht het management heeft in het transitieplan, hoe gebalanceerder hun beslissingen kunnen zijn. En als de onderneming uit meerdere bedrijven bestaat, zorg dan voor individuele plannen die vervolgens worden geconsolideerd.

2. Kunnen we rekenen op robuuste data?

Ontoereikende IT-systemen, onevenwichtige rapportages, onduidelijkheden rondom de feitelijke uitstoot: er zijn veel redenen waarom data tekort kan schieten. Voer daarom processen in om hiaten te signaleren en geef prioriteit aan maatregelen die de gevolgen van dataproblemen kunnen beperken. Laat de kwaliteit van de data structureel en deskundig beoordelen: intern middels reviews en controlemechanismen en extern door auditors. Denk eraan om hierin de ketenpartners mee te nemen.

3. Hoe creëren we draagvlak?

Een effectief plan zal door de hele organisatie gedragen moeten worden, van de raad van bestuur tot en met de werkvloer, dwars door alle vestigingen en activiteiten heen. Zorg dus dat ook het leiderschap zich verantwoordelijk voelt en betrokken is bij de hele transitie. Stel een gedetailleerd stappenplan op met tastbare acties om de voortgang goed te kunnen checken. Leg de eisen van het transitieplan ook vast in de waardeketen door middel van inkoop- en verkoopcontracten. En onderschat niet hoeveel verandermanagement er nodig is om de implementatie van je plan succesvol in de organisatie te verankeren.

4. Wat hebben we nodig voor continuïteit?

Om veerkracht te garanderen tijdens de transitie zul je rekening moeten houden met risico’s voor de bedrijfscontinuïteit. Samenwerking is hier essentieel. Verbind je strategieën voor veerkracht en duurzaamheid en zorg dat beide teams regelmatig contact houden met elkaar. Dit vergroot het bewustzijn, stimuleert kennisuitwisseling en bevordert de samenwerking op deze onderwerpen binnen het hele bedrijf. Zo kan er snel ingespeeld worden op veranderingen en nieuwe uitdagingen.

De belangrijkste elementen

Een goed klimaattransitieplan bevat minimaal een aantal kernelementen, zoals hieronder schematisch weergegeven.

 

Lees meer over de kernelementen van klimaattransitieplan.

Priti Hoffmann, Partner bij Deloitte Nederland