In een interview dat deze week verschijnt in het ondernemersblad Sprout onthullen de beide Philips-nazaten dat hun eigen r & d-afdeling een lamp heeft ontwikkeld die ruim honderd keer langer meegaat dan een gewone gloeilamp. De lamp is gebaseerd op led-technologie, halfgeleiders waarbij het licht niet wordt veroorzaakt door een gloeidraad, maar door bewegende elektronen.

Ruim honderd jaar na het wereldsucces van overgrootvader Anton met de beroemde Philips-gloeilamp zou het volgens de ondernemende achterkleinzonen wel aardig zijn om de nieuwe vinding de ‘Otten-lamp’ te gaan noemen. Warner Philips: “Serieus, dat is niet uitgesloten, we hebben best gevoel voor humor. Maar het zou natuurlijk ook een mooie stunt zijn als we iets met de naam Philips zouden doen. Daar zijn we nog niet uit.”

Volgens Warner Philips is het al heel lang mogelijk een gloeilamp te maken die niet kapot gaat. Maar de meeste gloeilampfabrieken, waaronder Philips, maken volgens hem een bewuste, commerciële, keuze voor zwakkere materialen, waardoor de lamp kwetsbaar is en veel sneller kapot gaan.

Hoewel Philips zelf ook vorig week haar belang in een Amerikaanse producent van led-verlichting uitbreidde, gaven de beide Philips-nazaten vorig jaar al aan niet meer zoveel op te hebben met het voormalige familiebedrijf waar hun beide vaders nog in de Raad van bestuur zaten. Met name de beloning van het topmanagement is de twee jonge ondernemers een doorn in het oog: “Toen Philips nog een familiebedrijf was, werd verdiend op een manier waarvan werd gezegd: je kunt er prettig van leven. De directie van nu zegt: wij zijn ondernemers. Maar het zijn op-de-winkel-passers, managers die geen enkel risico lopen.”

Het volledige interview met Warner Philips en Frans Otten is te lezen in het september-nummer van ondernemersblad Sprout dat komende vrijdag verschijnt en via de link alvast op deze site al te downloaden in pdf-formaat.