Meer klanten behouden, een hogere inruilwaarde en bijna 3400 medische apparaten die jaarlijks verantwoordelijk worden verwerkt. Close The Loop, het circulariteitsprogramma van Philips, kent sinds 2018 een sterke groei in wereldwijd hergebruik van medische apparaten. Het programma was een finalist voor de Circular Award 2023.

Hoewel het onderwerp circulariteit steeds bekender wordt, is er nog veel werk aan de winkel om bedrijven circulair te maken. In de afgelopen 6 jaren zijn er net zoveel grondstoffen gebruikt als in de laatste eeuw. Slechts 7 procent van deze materialen worden hergebruikt. Dat betekent dat meer dan 90 procent wordt verspild. “Bij Philips doen we dat anders. Sustainability was en is een integraal onderdeel van onze strategie. We zijn in Best bijvoorbeeld al jaren CO2-neutraal”, zegt Jeroen van Nistelrooij, Product and Asset Management Lead bij Philips. Hij werkt samen met zijn team aan de praktische invoering van ons circulariteitsprogramma.

Duurzame ambities

Philips knapt al ruim 30 jaar de eigen apparaten weer op. Dat proces noemen we refurbishen. Sinds 2020 neemt de organisatie alle grote medische apparatuur van klanten terug om te upgraden met nieuwe onderdelen en software. Dit circulariteitsprogramma van Philips heet ‘Close The Loop’ en is in het leven geroepen om bij te dragen aan de duurzame ambities van het gezondheidstechnologiebedrijf. En die ambities liggen hoog. In 2022 bestond 15 procent van de omzet uit circulaire producten en diensten. Het doel is om dat percentage in de komende tien jaar zelfs te verdubbelen.

Wereldwijde initiatieven

Het startschot van Close The Loop kwam van voormalig CEO Frans van Houten. Hij gaf in 2018 aan dat Philips op termijn alle apparaten weer zou kunnen hergebruiken. Sindsdien worden er wereldwijd allerlei initiatieven en samenwerkingsverbanden opgezet. Naast de revisie van apparaten, zijn er bij Philips ook processen voor Parts recovery, Remanufacturing en Recycling opgezet. Daarnaast is er wereldwijd een netwerk opgezet met lokale partners die systemen met weinig restwaarde verantwoordelijk kunnen recyclen. Jeroen: “Deze lokale partijen voldoen aan dezelfde standaarden als onze eigen productielocaties. Daar verwerken we de retourproducten veilig en zonder afval.”

Waarde doorgeven aan klanten

“Wij willen zoveel mogelijk waarde genereren uit onze innovaties en deze waarde doorgeven aan onze klanten”, zegt Jeroen. “Een van de beste manieren om dat te doen is de levensduur van onze medische systemen via upgrades zo lang mogelijk te maken. Als dat niet lukt, ruilen we de systemen in en retourneren ze naar ons Circular Equipment Center in Best. Afhankelijk van het ontwerp ondergaan deze systemen een volledige revisie of een remanufacturing-proces.”

Beter dan ooit

Systemen die aankomen in Best ondergaan eerst een uitvoerige inspectie. De systemen worden ontmanteld, waarna ze een hardware- en software-upgrade krijgen naar de huidige standaarden. Het eindresultaat is een product dat er weer net zo goed uit ziet en dezelfde prestaties levert als een nieuw product. Sterker nog: als de refurbished systemen de fabriek verlaten, zijn ze beter dan ooit.

Goed voor Philips, klanten en de wereld

Het circulariteitsprogramma zorgt dat apparaten en onderdelen maximaal worden hergebruikt. Zo wordt er minder verspild en dat is natuurlijk goed voor de wereld. Het programma is daarnaast goed voor Philips en zijn klanten. Jeroen: “Veel bedrijven twijfelen om de stap naar circulariteit te maken, omdat ze vrezen dat de benodigde investeringen veel geld kosten. Wij bewijzen dat het anders kan. Het kost ons geen geld, het levert juist heel veel extra waarde op. We koppelen de voordelen van de circulaire economie aan een strategie om onze klanten te behouden. Dat is duurzaam winstgevend.”

Meerdere voordelen

Volgens Jeroen heeft het programma meerdere voordelen voor de hele keten. “We hebben 5 tot 10 procent meer klanten behouden. De inruilwaardes zijn tot 30 procent gestegen. En dat vertaalt zich weer in een toegenomen klanttevredenheid. We onderzoeken daarnaast wat de CO2-reductie is van onze aanpak. En het hergebruik van materiaal zorgt ervoor dat we minder grondstoffen aan de aarde onttrekken.”

Doorontwikkeling

Circulariteit is een belangrijke stap in de verduurzaming van de bedrijfsvoering van Philips. Er wordt nu vooral gekeken naar het duurzaam hergebruiken van apparaten, de volgende stap is om nog meer rekening te houden met circulariteit bij het ontwerp. Jeroen: “Hergebruik is goed, maar het is nog beter als de apparaten langer bij de klanten kunnen blijven staan en die apparaten dezelfde kwaliteit kunnen blijven leveren met nieuwe componenten of verbeterde software. Met deze doorontwikkeling in technologie verduurzamen we de wereld.”

Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Philips