Philips roept op tot actie om gebrek aan verlichting in de wereld te beëindigen

Miljoenen mensen sterven nodeloos doordat een vijfde deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot elektrisch licht, waarschuwt Koninklijke Philips, de wereldwijde marktleider in verlichting, vandaag.

Meer dan 1,3 miljard mensen [1] hebben nauwelijks of geen verlichting ter beschikking, doordat zij niet zijn aangesloten op elektriciteit. Veelal gebruiken zij petroleumlampen en kaarsen om hun woningen en bedrijfjes te verlichten. Maar deze primitieve lichtbronnen kosten elk jaar weer 1,5 miljoen mensen het leven [2] als gevolg van ademhalingsziekten en brand – evenveel als er jaarlijks overlijden aan aandoeningen ten gevolge van HIV.

De waarschuwing komt op het moment dat de VN vandaag de start aankondigt van zijn International Year of Light (IYOL). In het kader van dit wereldwijde initiatief brengt de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) een groot consortium van belanghebbenden bijeen. Daartoe behoren wetenschappelijke organisaties, onderwijsinstituten, technologieplatforms, non-profitorganisaties en partners uit de particuliere sector. Gedurende het hele jaar 2015 zullen zij benadrukken welke impact licht heeft op de sociale en economische ontwikkeling.

Gebrek aan licht beïnvloedt enorme delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika; zoals in Zuid-Soedan, waar slechts 1,5% van de mensen[3] toegang heeft tot elektrisch licht. In veel ontwikkelingslanden zijn elektriciteitsnetten niet mogelijk door de geografische en financiële beperkingen van het koppelen van honderden veraf gelegen gemeenschappen. LED-technologie op zonne-energie kan echter licht leveren voor een fractie van de kosten van petroleumlampen, en zonder de gevaren voor gezondheid, veiligheid of milieu of de noodzaak van grote investeringen in infrastructuur.

“Menselijk lijden op deze schaal is niet acceptabel in de 21ste eeuw”, zegt Eric Rondolat, CEO van Philips Lighting. “LED-verlichting op zonne-energie kan landelijke gemeenschappen transformeren en miljoenen levens sparen. Bovendien hoeft zij niet meer te worden uitgevonden: zij bestaat al en heeft bewezen te werken. Ik roep politici op de handen ineen te slaan en zich uit te spreken voor het beëindigen van lichtgebrek in uiterlijk 2030. De economische argumenten voor het nemen van actie zijn onweerlegbaar: licht is essentieel voor menselijke voorspoed. 1,3 miljard mensen bevrijden van lichtgebrek beëindigt niet alleen deze wurggreep op de economische, sociale en culturele ontwikkeling, maar zou ook een enorme stimulans zijn voor het wereldwijde GDP.”

Eén enkele LED-lantaarn op zonne-energie verbruikt helemaal geen energie en kan een ruimte voorzien van schoon elektrisch licht voor een eenmalige kostenpost van € 9-18, in vergelijking met de €40,- aan jaarlijkse brandstofkosten voor het gebruik van een petroleumlamp. Op grotere schaal kunnen energie-efficiënte LED-armaturen en zonnepanelen gecombineerd worden om zo duurzame verlichting te produceren in openbare ruimten, zogenaamde Community Light Centers. Deze Community Light Centers (CLC’s) maken het voor gezondheidszorg en bedrijven mogelijk ook na zonsondergang te werken en stimuleren eveneens sport- en overige sociale activiteiten. Philips is betrokken in het proces om 100 CLC’s te installeren, verspreid over 12 landen in Afrika waar ongeveer 500 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektrisch licht.

Share Button