Op 29 oktober is het Nootplan voor Nederland gelanceerd. De gezamenlijke doelen: “In 2035 eten Nederlanders gemiddeld 25 gram noten per dag, deels uit Nederland. Hiervoor planten we de komende 10 jaar minimaal 15.000 hectare notenbomen aan, op natuurpositieve wijze, om zo biodiversiteit in Nederland te herstellen”. “Deze intentieverklaring is getekend door meer dan 25 partijen van boomkwekers tot kennisinstellingen, van maatschappelijke organisaties tot restaurants, van telers tot financierders.”

Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), Low Food, Bomenland, Urgenda, Caring Farmers, Biodiversiteit op je Bord, Trees for All , De Nöttenboom, De Nootsaeck-advies B V, DoitOrganic, Food Pioneers Voedselbosbouw Nederland Kwekerij de vrolijke noot, CropEye, Louis Bolk Instituut, Nederlandse Notenvereniging, Rabobank, Veld 4, Triodos Bank Regenerative Money Center, Invest-NL, Koperwiek, Dutch Cuisine, Boerschappen, Stichting Weerwoud, Horizon Natuurvoeding BV, Transitiecoalitie Voedsel en Vermaat.

Het plan bevat 22 nootmaatregelen om de doelen te halen. “Noten zijn lekker en gezond: de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum adviseren om elke dag een handje noten te eten. Bovendien leveren noten eiwitten en essentiële vetzuren en kunnen ze een belangrijke rol spelen in de transitie van dierlijke naar plantaardige voedingspatronen. Noten hebben een veel lagere footprint dan dierlijke eiwitbronnen.” De vraag naar noten stijgt snel, maar noten van eigen bodem zijn nu nog nauwelijks te koop.

Tegelijkertijd kan natuurpositieve teelt van noten bijdragen aan herstel van biodiversiteit, vastleggen van CO2 en extensivering van landbouw rond natuurgebieden. “In plaats van walnoten te importeren uit China of hazelnoten uit Turkije, kunnen we beter deze noten eten van Nederlandse bodem. Deze noten – walnoten, hazelnoten en tamme kastanje- geteeld op natuurpositieve wijze, passend bij ons landschap en klimaat, maken ons land mooier, biodiverser en weerbaarder. We streven ernaar dat Nederlanders zichzelf en ons landschap mooi en gezond eten door middel van duurzaam geteelde Nederlandse noten als plantaardige eiwitbron.”