Op woensdag 6 oktober hebben NIZO  en StartLife, de Nederlandse agrifoodtech-accelerator, aangekondigd dat ze een strategisch en operationeel partnerschap zijn aangegaan om food- en agtech-startups te ondersteunen bij het vormgeven van een duurzaam voedselsysteem. Dankzij een mix van acceleratorexpertise en faciliteiten kan het strategische partnerschap startups helpen met zowel individuele uitdagingen als plannen voor de langere termijn.

Een voedselrevolutie

Mensen zijn steeds meer op zoek naar voedselkeuzes met aantoonbare gezondheidsvoordelen die onze planeet niet onnodig schaden. Mensen zoeken steeds vaker naar voedselkeuzes met aantoonbare gezondheidsvoordelen die onze planeet niet onnodig schaden. Voor velen betekent dat meer overgaan op plantaardig voedsel – de zogenaamde eiwittransitie. Maar de snelle moderne levensstijl betekent dat ze nog steeds willen dat eten snel, eenvoudig en gemakkelijk is. Zowel voor startups als voor bestaande fabrikanten is er een groeiende commerciële druk om te laten zien dat ze hun ecologische voetafdruk minimaliseren door het energieverbruik, waterverbruik en (verpakkings)afval te verminderen. Maar te midden van al deze veranderingen blijft één feit van de voedselproductie constant. Als het niet de juiste uitstraling, (mond)gevoel en vooral smaak heeft, verkoopt het niet. Hier komt de samenwerking tussen StartLife en NIZO om de hoek kijken. Samen bieden ze start-ups kansrijke oplossingen en de faciliteiten en diensten die nodig zijn om hun producten marktrijp te maken.

Toonaangevende innovatie van laboratorium tot grootschalige productie

Loet Rammelsberg, Programmadirecteur StartLife: “StartLife gelooft dat startups een zeer belangrijke kracht zijn achter de agrifoodtech-innovaties die nodig zijn om in de toekomst aan de wereldwijde voedselvraag te voldoen. Maar een innovatief voedingsproduct van een kleine laboratoriumschaal naar een grootschalige productie brengen, is geen sinecure. Als een technologie op kleine schaal succesvol blijkt te zijn, moet ook de technische haalbaarheid en economische haalbaarheid van grootschalige productie worden geverifieerd. En zo ja, wat is dan de beste manier om dat te doen? Samen met NIZO kunnen we startups helpen antwoorden te vinden op deze kritische vragen.” NIZO helpt food en health startups te innoveren om te voldoen aan de veranderende consumentenvraag op het gebied van voeding en gezondheid. Hun multidisciplinaire ontwikkelings- en proefproductiefabriek stelt hun klanten in staat om snel en succesvol nieuwe voedingsproducten op de markt te brengen.

NIZO en StartLife: end-to-end ondersteuning

In de afgelopen tien jaar heeft StartLife ondersteuning en financiering geboden voor bedrijfsontwikkeling aan meer dan 400 startende ondernemingen in een vroeg stadium, waarmee baanbrekende technologieën op het gebied van voeding en landbouw zijn voortgestuwd. “Met de grootste proeffabriek in Europa voor gebruik door derden en geschikt voor food-grade processen op korte afstand van StartLife, zijn we erg blij dat we een strategische samenwerking met NIZO zijn aangegaan”, zegt Rammelsberg. Ben van der Deen, Business Development Manager NIZO denkt er net zo over. “Een holistische kijk is iets waar we bij NIZO in gespecialiseerd zijn. We hebben de expertise om start-ups te ondersteunen in het hele proces van het op de markt brengen van een nieuw voedingsproduct. De combinatie van de business development ondersteuning van StartLife en de expertise van NIZO om van R&D tot marktintroductie te komen, zorgt ervoor dat startups alle kennis in huis hebben om tijd en geld te besparen bij voedselinnovatie. Dit zorgt ervoor dat alle innovatieniveaus wetenschappelijk onderbouwd en volledig geverifieerd zijn om een ​​snelle marktintroductie mogelijk te maken.”

Proof of the pudding

Corjan van den Berg, CEO en medeoprichter van FUMI Ingredients, een jong spin-off bedrijf van Wageningen University of Research, profiteert nu al van deze nieuwe samenwerking. Hij legt uit: “In voorgaande jaren hebben we met succes een proof-of-concept-technologie ontwikkeld waarmee dierlijke ingrediënten kunnen worden vervangen door een hoogwaardig alternatief gemaakt van restanten van brouwerijgist.”

Omdat dierlijke eiwitten momenteel het belangrijkste ingrediënt in voedingsproducten zijn, kan deze plantaardige technologie de behoefte aan een groot aantal dieren vervangen, voedselverspilling verminderen en de uitstoot van kooldioxide met 95 procent verlagen. “StartLife heeft ons geholpen een sterke businesscase op te bouwen. En nu, met steun van NIZO, zijn we de technologie verder aan het ontwikkelen en opschalen tot een grootschalige pilot. En de resultaten zien er veelbelovend uit.”

Van der Deen: “Het is een plezier om met Corjan en zijn team samen te werken. Wij geloven dat hun oplossing een enorm potentieel heeft en zetten ons volledig in om hen te helpen slagen. Samen met StartLife kijken we ernaar uit om meer van dergelijke veelbelovende startups te ondersteunen en het verschil te helpen maken.”

Over StartLife

De wereldwijde uitdagingen op het gebied van de voedselvoorziening van morgen vragen om een ​​radicale benadering van innovatie in de voedsel- en landbouwsector van vandaag. Vanwege hun innovatief vermogen gelooft StartLife dat startups de stuwende kracht zijn achter de agrifoodtech-innovaties die nodig zijn om in de toekomst aan de wereldwijde voedselvraag te voldoen. StartLife heeft samengewerkt met medewerkers.

Foto: Ben van der Deen (NIZO) en Loet Rammelsberg (StartLife)