Copijn heeft haar intrek genomen in een nieuw en duurzaam kantoor in Utrecht. Aan de Gageldijk, waar Copijn al sinds begin jaren ’70 huisvest, staat nu een modern gasloos onderkomen. Een gebouw dat met haar uitstraling en ambitie past bij de missie van het bedrijf: het creëren van mooie en duurzame plekken.

Circulariteit als norm

Bij het ontwerp van het gebouw vormde circulariteit het uitgangspunt. Het was de wens van Copijn om een modern en toekomstbestendig pand te realiseren en tegelijkertijd zo min mogelijk grondstoffen aan de aarde te onttrekken.

Tjeerd van der Schee, directeur bij Copijn: “Door vanaf het begin in te zetten op circulair bouwen, konden wij bij de sloop van het oude pand al rekening houden met de materialen die we wilden hergebruiken. Slopen werd zodoende ook het oogsten van grondstoffen. In een tijd van
grondstoftekorten hadden wij dus geen problemen.”

De dakspanten uit het oude kantoor vormen nu de treden van een imposante trap. En van de 150m2 dakbeschot die werd geoogst, maakte interieurontwerper OPNIEUW! de plantenbakken voor de nieuwe werkplekken. Alle werkplekken richtten zij in met refurbished en upcycled  meubilair. Wat ooit onderdeel was van een trein, is nu een zitplek, schommel of bureaublad. Een nieuwe standaard op het gebied van circulair inrichten is neergezet. Om een goede akoestiek bij de werkplekken te waarborgen, maakte de interieurbouwer een creatieve vloer van restpartijen tapijt. Akoestische wandpanelen van gerecycled textiel maken het geheel compleet.

Duurzame keuzes

Voor de bouw van het nieuwe kantoor koos Copijn voor een constructie van staal. Van der Schee legt uit: “Staal is een duurzame keuze als je het als grondstof voor de toekomst beschouwt. Met de stalen constructie hebben wij gekozen voor een remontabele basis. We kunnen in de toekomst, als we dat willen, het gebouw afbreken en met dezelfde materialen elders weer opbouwen.”

Een andere duurzame wens was om het gebouw gasloos te kunnen verwarmen. Met de installatie van 2 warmtepompen en 215 zonnepanelen is dat gelukt.

Visitekaartje

Met het ontwerpen, aanleggen en beheren van groenprojecten zijn de medewerkers van Copijn dagelijks bezig met het creëren van mooie en duurzame leefomgevingen. “Ons vorige pand was daarin niet representatief. Dat onze ontwerpers en realisatiespecialisten hun talenten nu konden inzetten voor de eigen werkomgeving was voor velen dan ook een langgekoesterde droom,” aldus Van der Schee.

Bij binnenkomst vallen direct de metershoge groene wanden op. “De groene wanden zijn meer dan alleen een fraaie aankleding van ons kantoor. De gebruikte planten zuiveren de lucht en zorgen bovendien voor een betere akoestiek.” In de rest van het gebouw bestaat de groene aankleding uit zorgvuldig uitgekozen planten en moswanden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de productiviteit verhoogt, stress verlaagt en het ziekteverzuim terugdringt.

Het buitenterrein, dat volledig werd ontworpen door de landschapsarchitecten van Copijn, is op dit moment in aanleg. Ook hier is circulariteit een belangrijk speerpunt. Copijn koos ervoor om de klinkers van de oude toegangsweg opnieuw te gebruiken. De oude fietsenstalling komt, voorzien van een nieuw groen dak, terug in de plannen voor het nieuwe terrein. En met materialen die over zijn uit projecten worden de plantvakken en wandelpaden gemaakt. Het terrein wordt ingericht als showtuin en vormt een plek om te experimenteren, innoveren en inspireren. Zo komt er een arboretum met bijzondere bomen en krijgt ieder deel van het terrein een eigen functie. Voor de entree komt een gecultiveerde tuin met daktuinvoorbeelden in cortenstalen bakken. De rest van het landschap krijgt een meer natuurlijke uitstraling, met onder andere wadi’s en bloemrijk grasland, die de ecologie en biodiversiteit in het gebied bevorderen.