Hoewel duurzaamheid overal hoog op de agenda staat, wordt er door bedrijven nog vaak terughoudend naar gekeken. Zo berichtte de KVK begin dit jaar dat vier op de tien bedrijven nog helemaal niet bezig is met het Klimaatakkoord. Dat is zonde, want duurzaamheid is niet zozeer een kostenpost als wel een bron van kansen. De negatieve connotatie rondom het woord duurzaamheid zit hem vaak in de benodigde investeringen en de trage voortgang van benodigde innovaties of aanpassingen. Maar die negatieve ondertoon doet totaal geen recht aan de positieve effecten van verduurzaming, zoals de economische voordelen. En aangezien de overheid verduurzaming blijft stimuleren, is het zaak daar nu mee te beginnen zodat je optimaal van je investeringen kunt profiteren.

Doe wat nodig is

Je kunt je als bedrijf boos maken over de noodzaak tot investeringen, maar op de lange termijn zul je aan wet- en regelgeving moeten voldoen die duurzaamheid eist. Zo moeten kantoorgebouwen van 100m2 of groter in 2023 minimaal energielabel C hebben. Dat die regelgeving in de toekomst ook voor andere panden gaat gelden, is niet onwaarschijnlijk.

Ook andere partijen voeren de druk om te verduurzamen nu al op. Zo verstrekken banken vaak makkelijker leningen aan duurzame bedrijven, of hebben ze andere voordelen zoals rentekorting. Deze druk vanuit zowel overheid als het bedrijfsleven kan voelen als bemoeienis of geneuzel, maar verduurzaming is een zaak van ons allen en kan bovendien een hoop opleveren!

Niet slechts kosten maar ook kansen

Verduurzaming heeft talloze voordelen, vooral voor vastgoed dat bestemd is voor de verhuur. Niet alleen omdat financiering van duurzaam vastgoed makkelijker is, maar ook omdat een duurzaam gebouw nieuwe huurders aantrekt en zo bijdraagt aan het rendement. Door hogere inkomsten uit de huur, maar ook door waardestijging van het pand zelf.

Het financiële voordeel zit hem bovendien niet alleen in hogere inkomsten, maar ook in lagere lasten. De kosten van grijze stroom en aardgas blijven stijgen. Hoe minder afhankelijk je bent van grijze stroom en gas, hoe groter de besparingen op je energierekening.

Waar te beginnen?

Natuurlijk is je bedrijf niet in één klap duurzaam. Maar de volgende (eenvoudige) stappen helpen je een eind op weg:

  • Weet wat er nodig is. Begin niet als een kip zonder kop, maar laat je informeren over de mogelijkheden. Hoe is je huidige situatie en wat kun je doen om die te verbeteren? Werk hiervoor samen met een erkend auditeur of laat je informeren en doe het werk zelf, bijvoorbeeld met hulp van de RVO, waar tal van checklists beschikbaar zijn met erkende maatregelen voor energiebesparing (EML).
  • Breng je verbruik in kaart. De eenvoudigste manier om te besparen is het verlagen van je verbruik. Gebruik opgedane inzichten om maatregelen met een langetermijneffect in te voeren, zoals LED-verlichting of isolatie.
  • Eigen energie eerst. Bekijk de mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Met zonnepanelen, warmteterugwinning of zelfs een windmolen ben je niet alleen groener, maar ook minder afhankelijk van de energiemarkt.
  • Koop groen in. Niet ieder bedrijf leent zich om volledig zelfvoorzienend te zijn. Kijk voor de energie die je in moet kopen naar groene energie, bij voorkeur uit Nederlandse bronnen.

Na deze stappen zijn er nog talloze andere stappen die je kunt zetten, maar hiermee maak je in ieder geval een goede start. Maak van vergroenen een verdienmodel en bereid je voor op een duurzame toekomst!

Niels Lubbinge, Product Developer Product Life Cycle Management bij ENGIE Zakelijk