Het Science Based Target Initiative (SBTi) heeft onlangs de status aangepast van 239 bedrijven op het dashboard dat het gebruikt om de netto nul doelstellingen van bedrijven bij te houden in “commitment verwijderd”. Hiertoe behoren ook de volgende tien Nederlandse ondernemingen: Aegon Nederland, Ace & Tate, Compass Group Nederland, Coolfinity, Corbion, Eurofiber, Geelen Counterflow, Mambu, Redevco en Tennet. Het onderstreept hoe moeilijk bedrijven het hebben om strategieën te definiëren om het Net Zero doel te bereiken.

De wijzigingen komen voort uit een SBTi-beleid dat in 2023 van kracht werd en dat bedrijven 24 maanden de tijd geeft om wetenschappelijk onderbouwde doelen ter validatie in te dienen zodra een “toezegging” is gedaan. De bedrijven waarvan de status vorige week is gewijzigd, hadden tot 31 januari de tijd om aan die eis te voldoen voor eerder gedane toezeggingen voor netto nul.

Scope 3 emissies

Bedrijven lijken de grootste moeite te hebben om hun ‘Scope 3-emissies’ te verminderen om de SBTi-doelen te halen. Scope 3 verwijst naar indirecte emissies van de klanten en toeleveringsketen van een bedrijf en is logistiek gezien het moeilijkst te beperken. SBTi onderzocht 971 bedrijven – met een marktkapitalisatie van $ 21 biljoen – die zich tussen 2019 en 2021 op nul-nul hebben vastgelegd. “Ongeveer de helft van de bedrijven die reageerden op de enquête noemde Scope 3 als een te grote uitdaging als belemmering voor het stellen van netto nul doelen,” zei SBTi in een samenvatting van die enquête.

Bron: SBTi

 

Verwijdering  kan worden teruggedraaid

SBTi valideert ook korte termijn acties waarmee bedrijven uitspreken dat ze hun uitstoot in 2030 gehalveerd hebben. Van de 239 bedrijven die het netto nul “commitment removed” label ontvingen, heeft 60 procent nog steeds doelstellingen voor de nabije toekomst, aldus de organisatie.

Het label “verbintenis verwijderd” kan worden teruggedraaid. “Bedrijven zijn welkom en worden aangemoedigd om op elk moment doelstellingen in te dienen”, aldus SBTi in het begeleidende materiaal bij de update die op 7 maart werd gepubliceerd. “Nadat hun doelstellingen zijn gevalideerd, zullen bedrijven die als ‘verwijderde verplichting’ op het dashboard stonden, worden gemarkeerd als ‘vastgestelde doelstellingen’.”

Reacties ondernemingen

Aegon Nederland maakt inmiddels onderdeel uit van a.s.r.

Statement Corbion: “Corbion streeft naar het bereiken van netto nul emissies tegen 2050 en wil dit doel laten valideren door SBTi. Momenteel is Corbion bezig met het afstoten van haar emulgatoractiviteiten. Als gevolg van de richtlijnen van SBTi, waarbij een herziening van goedgekeurde SBT’s vereist is bij aanzienlijke veranderingen die de relevantie en consistentie van het bestaande doel kunnen beïnvloeden, zoals desinvestering, hebben we besloten de indiening van netto nul doelen uit te stellen tot na de afronding van de desinvestering. Ons streven is om in 2024 netto nul doelen ter validatie aan SBTi voor te leggen.”

Redevco heeft op 24 februari 2023 een validatieverzoek ingediend bij SBTi. Na de afwijzing op 21 augustus heeft Redevco een periode van 6 maanden gekregen, dus tot 21 februari 2024 om opnieuw in te dienen: ” Zoals aangegeven in de Target Validation Terms & Conditions, heeft u tot 6 maanden vanaf deze datum om uw targets opnieuw in te dienen voor validatie” Op 8 februari 2024 heeft Redevo het validatieverzoek opnieuw ingediend bij SBTi, dus binnen de 6 maanden verlenging. “Dit toont duidelijk aan dat de publieke verklaring dat Redevco geen aanvraag heeft ingediend binnen de termijn van 2 jaar onjuist is.”

Naar het dashboard