Er is meer samenwerking nodig tussen bedrijven om problemen elektriciteitsnet op te lossen. Dat is één van de conclusies uit het manifest Verduurzaming Bedrijventerreinen, dat op 14 februari is gepubliceerd. De opstellers van het manifest zijn Natuur & Milieu, Fontys, ClimateMatters, IVN Natuureducatie, GroenLeven, Natuur en Milieufederaties, TAUW, Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen en Parktrust.

Het manifest is opgetekend door een coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zij willen dat de overheid bedrijven gaat helpen om zich te verenigen om zo tot een betere afstemming te komen over het gebruik van het elektriciteit, het aanbod van duurzame energie en de opslag ervan. De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt namelijk volledig spaak, waarschuwen de organisaties. In hun manifest doen zij verschillende aanbevelingen. Variërend van energiegebruik tot hergebruik van grondstoffen tot meer natuur op en rond de terreinen.

Achterstand voor MKB

Nederland telt ruim 3700 bedrijventerreinen, bijna 70% hiervan bestaat uit gemengde terreinen met kleine en middelgrote bedrijven (MKB). Bedrijventerreinen zijn een belangrijke steunpilaar voor onze economie, schrijven de organisaties. De huidige problemen met het elektriciteitsnet, de zogenaamde netwerkcongestie, weerhouden bedrijven ervan te verduurzamen. Dat is een probleem voor het klimaat, maar ook omdat de bedrijven een achterstand oplopen in het aanpassen van hun bedrijfsvoering op de duurzame energiebronnen.

Ondernemers willen vooruit

‘Het is duidelijk dat ondernemers kansen zien en willen benutten’, zegt Peter de Jong, programmaleider Energiesysteem bij Natuur & Milieu. ‘Ze willen zonnepanelen op hun daken installeren, investeren in batterijopslag, hun wagenpark elektrificeren, zonne-carports bouwen en hun bedrijfsvoering verduurzamen. Helaas vormt het huidige elektriciteitsnet daar nu een belemmering voor.’ Het is serieuze uitdaging, maar niet één die onoverkomelijk is, schrijven de organisaties. ‘Het vraagt om samenwerking, slimme netwerkbeheerstrategieën en een overheid die haar rol pakt.’

Edwin van der Strate, strategisch adviseur bij TAUW: “Verduurzaming van bedrijventerreinen is essentieel voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en het creëren van een groenere toekomst. Met dit manifest willen we een signaal afgeven dat we als overheid en bedrijventerreinen samen moeten werken om de noodzakelijke versnelling van de verduurzaming van bedrijventerreinen te realiseren.”