Is een Fairtrade-banaan echt zoveel beter dan een ‘gewone’ banaan? OneWorld Research sprak met Fedes van Rijn (LEI Wageningen UR), hoofdonderzoeker van het project ‘Fairtrade certification in the banana hired labour sector’.

Het effect van Fairtrade-certificering is wel onderzocht op het niveau van smallholders (kleine boeren), maar er is nog weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van Fairtrade op de omstandigheden van plantagewerknemers.

Hoe is dit onderzoek ontstaan?

“Het idee ontstond in het Verenigd Koninkrijk, waar een groot deel van de bananen – veel meer dan hier – het Fairtrade-certificaat draagt. Retailers kwamen met de vraag: ‘Wij kopen al heel lang trouw gecertificeerde bananen, maar wérkt het eigenlijk wel? Draagt Fairtrade bij aan een beter leven voor plantagewerknemers?’ Aangezien bananen één van de grootste Fairtrade-producten vormen, was het voor Fairtrade zelf ook belangrijk om dit te onderzoeken.

Het effect van Fairtrade-certificering is wel onderzocht op het niveau van smallholders (kleine boeren), maar er is nog weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van Fairtrade op de omstandigheden van plantagewerknemers. Dit onderzoek is daarom een baseline-onderzoek: we hebben de situatie zoals hij nu is geïnventariseerd en op basis van vervolgonderzoek – dat hopelijk over twee jaar plaatsvindt – kunnen we conclusies trekken over hoe Fairtrade-plantages zich ontwikkelen.”

Het onderzoek vond plaats in Ghana, Colombia en de Dominicaanse Republiek. Waarom juist die landen?

Lees het gehele artikel in One World.