Wie is en wat doet Carola Wijdoogen?

Sinds 2010 ben ik als directeur Duurzamer Ondernemen verantwoordelijk voor duurzaamheid bij NS. Kort gezegd: dat alles bij NS met zorg voor mens en milieu gebeurt. Uiteraard kan ik dat niet alleen, daar heb ik alle collega’s van NS voor nodig. Dat is ook wat zo leuk is aan deze functie, je doet het niet alleen. Dat kenmerkt mij ook als persoon, ik ben iemand die graag met anderen van het leven geniet. Met mijn man en dochters, vrienden en familie. Ik vind het belangrijk dat mijn dochters kunnen blijven genieten van de mooie dingen in deze wereld. Dus zet ik me graag in voor een leefbare wereld.

In 2014 werd je gekozen tot MVO Manager van het Jaar. Hoe kijk je daarop terug?

Met veel plezier, het was voor mij de eerste keer dat ik me realiseerde dat het vak van mvo of duurzaamheidsmanager behoefte heeft aan erkenning. Dat het niet iets is wat tijdelijk is of je er even bij doet, maar een vak waarvoor je kennis en competenties nodig hebt.

Je hebt een boek gemaakt over je leerervaringen als MVO manager voor anderen. Waarom moet een MVO manager e.a. dat boek echt aanschaffen? Een korte pitch…

In het Nederlandse bedrijfsleven zit veel ervaring over hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen moet worden uitgevoerd. Want hoe mooi je er ook over kan praten, the true commitment is in the implementation. Het werd tijd dat die ervaring een keer gebundeld werd om weer verder te kunnen verspreiden. Ik heb die handschoen opgepakt en op basis van mijn eigen ervaringen bij NS en in nauwe afstemming met toonaangevende vakgenoten geschetst hoe een mvo-manager te werk moet gaan om resultaat te boeken. Ik geef met dit boek een kijk in die keuken – of misschien moet je zeggen: een receptenboek dat systematisch alle ingrediënten voor mvo-management beschrijft en leert ze in te zetten met een maximaal effect.  De in het boek onderscheiden zeven rollen geven houvast in de praktijk van alle dag. Bieden een kompas én inspiratie en helpt de weerbarstige praktijk te verbinden met eigen competenties.

>>>> Lees meer over het boek “MVO Doe je Zo” van Carola Wijdoogen

Al de 4 edities van de MVO Manager van het Jaar verkiezing werden gewonnen door vrouwen. Ook bij je boek hebt je vnl./alleen vrouwen betrokken. Komt women power en MVO samen? Geef jouw visie.

Je zou het bijna verwachten. Ik geloof alleen niet zo in een man/vrouw verdeling. Ik denk wel dat vrouwelijke eigenschappen zich makkelijker vertalen in competenties die je in het vak nodig hebt. En dan heb ik het niet over cognitieve competenities maar meer meta-competenties zoals de mvo-ondersteunende persoonlijke eigenschappen.

Wat hoop je met het boek te bereiken?

Eigenlijk 3 dingen:

1) bewustwording dat mvo manager/duurzaamheidsmanager een vak is waar een professional met kennis en competenties voor nodig is

2) versnelling van verduurzaming door bedrijven, dus inzet van meer mvo managers bij bedrijven

3) meer kennisuitwisseling tussen mvo-managers over hoe je dingen doet.

Is het boek een soort ‘MVO manager voor dummies’ boek of juist een inspiratieboek voor een ieder?

Het is een praktijkboek, maar voor sommige mensen is dat juist inspirerend .

Het MVO thema is onverminderd in beweging. Er worden nieuwe leerervaringen opgedaan. Het inkt van het boek is echter droog. Hoe hou je het boek actueel?

Goede vraag, ik heb het expres versie 1.0 genoemd. Daarover wil ik op 2 november in gesprek met mijn collega mvo managers, hoe zorgen we ervoor dat dit boek actueel blijft.

Je hebt veel successen behaald als duurzaamheidsmanager bij de NS. Als je terugkijkt, wat is dan je grootste succes en wat had je beslist nu anders gedaan?

Mijn grootste succes is eigenlijk wel de windstroom voor treinen. Vooral nu het een jaar eerder dan gepland is gelukt om alle treinen op wind te laten rijden! Het boek staat vol met voorbeelden wat anders had gekund. Het belangrijkste is eigenlijk dat ik meer tijd had moeten blijven steken in het op gang brengen/houden van een duurzame onderstroom bij NS. Meer tijd steken in het goed begrijpen van de manier waarop je je collega’s kunt bereiken. Met alleen de ‘normale’ kanalen kom je er niet. Communicatie, ook extern, blijft sowieso mijn grootste verbeterpunt.

Welke andere boeken op het gebied van MVO/duurzaamheid hebben jou het meest geïnspireerd?

Mijn eerste mvo-boekje was het boekje van Jacqueline Cramer, dat was makkelijk mee te nemen en praktisch. Het heeft me in ieder geval geïnspireerd om met dezelfde insteek mijn boek te maken. Ik vind films en documentaires heel inspirerend. Net weer Al Gore gezien, die blijft ook altijd een bron van inspiratie.

Heb je ook iets met duurzaamheid in je privéleven?

Jazeker, maar wellicht niet zoals je zou verwachten. Het kan veel beter. Ik gebruik nog steeds meer aarde dan beschikbaar. Dat komt omdat ik zaken waar ik veel van hou zoals verre reizen, moeilijk vind om op te geven. Vliegen hakt er ontzettend in, helaas gaat niet overal een trein naar toe!