Deze maand, januari 2024, bestaat Van der Molen Environmental Internet Services 25 jaar! De missie van het bedrijf is het verspreiden van kennis en actualiteit op het gebied van duurzaamheid ten behoeve van een duurzamere wereld. Oprichter Folkert van der Molen vertelt over de geschiedenis van het bedrijf.

Milieujaarverslaggeving

De website Enviroreporting.com in 2007

In de jaren 1993-1996 werkte ik als milieuconsultant voor Coopers & Lybrand (nu PwC) en raakte geïnteresseerd in milieujaarverslaggeving dat toen op kwam zetten. In 1996 ben ik overgestapt naar het toenmalige advies- en ingenieursbureau DHV (nu Royal HaskoningDHV). Bij DHV heb ik deze interesse verder ontwikkeld en enkele adviesklussen gedaan op dat gebied waaronder de verificatie als milieuconsultancy van het milieujaarverslag van de afvalorganisatie PROAV.

Privé raakte ik geïnteresseerd in internet en de mogelijkheden daarvan. Op het gebied van milieuverslaggeving waren er volop ontwikkelingen al over de wereld. Er was een Japanner die op een internetpagina linkjes opsomde naar online beschikbare milieujaarverslagen van internationale bedrijven. Er was echter nog geen website waarin de ontwikkelingen werden bijgehouden met nieuws, publicaties en dergelijke. Ik kwam toen op het idee om daar in 1997 een internetpagina en wat later de website www.enviroreporting.com voor te starten. Weer wat later bedacht ik dat analoog aan de website Jaarverslag.com, ook een dergelijke service voor milieujaarverslagen interessant zou kunnen zijn. Via de nieuwe website www.milieujaarverslag.com konden Nederlandse bedrijven hun jaarverslag online presenteren. Met de websitebouwer boden we ook als service aan om een verslag in online (HTML)-format om te zeten. Papierfabriek Crown Van Gelder werd hiervoor de eerste klant. Omdat dit duidelijke commerciële activiteiten waren heb ik in januari 1999 Van der Molen Environmental Internet Services opgericht en heb ik me ingeschreven bij de KvK.

Duurzaamheidsverslaggeving

In 1997 werd het Global Reporting Initiative (GRI) opgericht om richtlijnen (later standaarden) te ontwikkelen voor duurzaamheidsverslaggeving of ‘triple P-reporting’. Als DHV-er mocht ik, gefinancierd door het milieuministerie, naar de internationale werkcongressen van het GRI in Parijs, Boston en Washington. Duurzaamheidsverslaggeving werd de nieuwe trend. Vanuit mijn eigen bedrijf kwam ik toen (2002) op het idee dezelfde services als voor Nederlandse bedrijven ook internationaal aan te bieden middels een nieuwe website www.Sustainability-Reports.Com De website www.milieujaarverslag.com werd in 2005 omgedoopt naar www.duurzaamheidsverslag.nl

In 2010 is in samenwerking met het bureau Stakeholder Reporting GmbH (Michael Winter) in Duitsland ook een Duitse website gerealiseerd onder de naam www.Non-Financial-Reporting.de. Duitse bedrijven konden hun milieu- of duurzaamheidsjaarverslag hierop presenteren. Deze website heeft zo’n 8 jaar bestaan.

In 2015 is het Nederlandse deel (nieuws e.d.) van de website enviroreporting.com geïntegreerd in www.duurzaamheidsverslag.nl en het internationale deel in www.Sustainability-Reports.Com. Zo kwam er dus een Nederlandse en een internationale portal voor duurzaamheidsverslaggeving beschikbaar.

In 2022 vierde de portal www.Sustainability-Reports.Com haar 25-jarig bestaan, evenals GRI. In het kader van het jubileum van GRI werd ik door hen geïnterviewd: ‘GRI-25: From Boston to Amsterdam’.

Duurzaam beleggen en financieren

In 1999 verscheen het boekje ‘De Goed Geld Gids’. Een eerste Nederlandse publicatie over duurzaam beleggen en sparen. Hierin was een productencatalogus opgenomen van in Nederland aangeboden financiële producten voor de particulier. Toen de inkt droog was, was deze publicatie voor wat betreft de catalogus eigenlijk al weer verouderd omdat er steeds weer nieuwe producten werden gelanceerd. Op het web was er geen website beschikbaar op dit gebied. Wel was de VBDO actief dat in 1995 was opgericht. Om dit gat te in te vullen heb ik de website www.duurzaam-beleggen.nl opgericht. Daarbij heb ik samengewerkt met de auteur van De Goed Geld Gids voor de teksten over de historie e.d. en met de VBDO. De website ging in maart 2000 online. Naast een nieuwsrubriek bood de portal een actuele productencatalogus.

In 2016 is de website verbreed met ook een sectie voor professionals met specifieke nieuws voor deze doelgroep en een productencatalogus voor institutionele beleggers e.d. De website ging verder onder de naam ‘Portaal Duurzaam Financieel’ en is nog steeds de enige Nederlandse portal op dit gebied. Diverse partners ondersteunen de portal.

Duurzaam / maatschappelijk verantwoord ondernemen

Op basis van de goede ervaringen met een portal over duurzaam beleggen zag ik ook kans voor iets vergelijkbaars op het gebied van duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het domein www.duurzaam-ondernemen.nl werd door mij vastgelegd. Bij werkgever DHV had ik in 1999 samen  met collega Rob van Tilburg de ‘Adviesgroep Duurzaam Ondernemen’ opgericht. In overleg besloten we samen het eigendom van het domein te verhuizen naar DHV en vanuit hier het ‘Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen’ te laten bouwen. Deze portal ging in mei 2000 online op de dag van het 1ste Nationaal Sustainability Congres dat eveneens door mij vanuit DHV was opgericht.

Zowel het congres als de portal werden neutraal geprofileerd maar waren natuurlijk ook zeer waardevol in de marketing van de adviesgroep. Na mijn vertrek bij DHV (toen Royal HaskoningDHV genaamd) in 2016 nam ik de portal over (evenals het Nationaal Sustainability Congres en de MVO Manager van het Jaar verkiezing) en voegde deze toe aan mijn eigen bedrijfsactiviteiten. “Nadat de fusie tussen DHV en Royal Haskoning rond was bleek Royal HaskoningDHV geen waarde meer te zien in werken aan duurzaamheid en was het geen strategisch thema meer bij het management team en de board, waaronder de voormalige CEO Erik Oostwegel en de huidige CEO Marije Hulshof (beiden van Royal Haskoning afkomstig). Royal Haskoning had veel klanten in de fossiele sector en deed projecten in landen als Rusland, Libië, Saudi-Arabië en Qatar. Heel spijtig, want DHV had juist een reputatie opgebouwd als duurzame en maatschappelijk betrokken onderneming.”

In januari 2022 heeft de portal een geheel nieuw logo en design gekregen. Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid bij het bedrijfsleven groeide de portal stormachtig zowel in aantallen bezoekers (zo’n 60.000 per maand met uitschieters boven de 100.000), aantal partners (boven de 100) en niet het minst met de hoeveelheid content die dagelijks wordt toegevoegd (nieuwsberichten, columns en interviews, evenementen en vacatures).

MVO Manager van het Jaar verkiezing

In 2012 organiseerde ik vanuit DHV de eerste editie van de ‘MVO Manager van het Jaar’ verkiezing.

De aansprekende film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore in 2006 had diverse bedrijven geïnspireerd voor duurzame ontwikkeling. Tientallen Nederlandse bedrijven hadden een duurzaamheidsmanager aangesteld om hieraan te werken. In 2012 zakte de aandacht voor duurzaamheid bij het bedrijfsleven in. Om deze nieuwe beroepsgroep in haar ontwikkeling te steunen bedacht ik de ‘MVO Manager van het Jaar’ verkiezing. Jaarlijks de toppers in het zonnetje zetten en daarmee hun prestaties zichtbaar maken.

Vanaf de vijfde editie in 2017 organiseerde ik de verkiezing vanuit mijn eigen bedrijf. In 2023 werd de 10de editie georganiseerd. Het jubileum werd gevierd met een diner voor alle winnaars. Ook zal in 2024 er een jubileumboek worden gepubliceerd op initiatief van Carola Wijdoogen.

Duurzaam sprekersbureau SpeakOut

In mei 2019 werd ik partner in het duurzame sprekersbureau SpeakOut, samen met oprichter Reinier van den Berg en Wietse Walinga. SpeakOut heeft een breed aanbod van sprekers en dagvoorzitters op het gebied van duurzaamheid.

Congressen

Op donderdag 11 november 2021 organiseerde ik als founder de speciale 20ste jubileumeditie van het Nationaal Sustainability Congres in een uitverkocht (750 deelnemers) Gooiland Theater in Hilversum. Met in de ochtend een CEO-ontbijt en in de avond de Nederlandse première van de film ‘Beyond Zero’ voor wederom een volle zaal. Daarmee was deze editie het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van het NSC. Dit was ook de laatste editie die door mij werd georganiseerd. In 2016 had ik dit congres meegenomen bij mijn vertrek bij DHV.

Op 18 april 2023 was ik co-organisator van het grootse en inspirerende congres Purpose Day XL in Spant! te Bussum met o.a. Paul Polman als keynote spreker en een volgeboekt congres met meer dan 500 deelnemers. In de ochtend was ik mede-organisator van een CEO Ontbijt waarbij 10 CEO’s de ‘’Net Zero verklaring’ van SBTi ondertekenden.

In 2024 ben ik als ambassadeur / aanjager betrokken bij Impact Fair 2024, een driedaags groot event in de Jaarbeurs in Utrecht (4-6 april).

CSRD Awards

Een nieuw avontuur is de organisatie van de Nederlandse CSRD Awards (www.csrdawards.nl). In november 2023 werd voor het laatst de ‘Kristalprijs’ uitgereikt aan het bedrijf met het beste duurzaamheidsverslag. Hiermee dreigde een einde te komen aan de traditie sinds 1995 van een jaarlijkse prijs. Omdat de Europese wetgeving, de CSRD, van kracht is geworden leek het mij zinvol om een nieuwe jaarlijkse prijs te ontwikkelen. Ik ga dat samen doen met Michel Scholte van CSRD Academy en Impact Institute. Begin dit jaar organiseren we een bijeenkomst voor koepelorganisaties om ons initiatief verder vorm te gaan geven. Diverse organisaties hebben hun deelname aan deze bijeenkomst toegezegd!

Dankwoord

Ik ben Han Hegeman van Haicu webdesign zeer dankbaar. Hij heeft gedurende de 25 jaar alle websites voor mij gebouwd en technisch onderhouden. Hij staat altijd klaar om een probleem snel weer op te lossen en is een zeer deskundige en plezierige samenwerkingspartner.

Natuurlijk ook een woord van dank aan alle partners van de diverse portals en andere samenwerkingspartners. ASN Bank neemt daarbij een bijzondere plaats in als partner van het eerste uur.

Ik hoop nog vele jaren met het bedrijf een rol te kunnen spelen bij de verduurzaming van het bedrijfsleven en duurzame ontwikkeling in het algemeen. Ik ben daarbij nog op zoek naar ondersteuning via een ZZP-er die al wel ook zijn/haar eigen business heeft.