Interface, wereldmarktleider in design en productie van modulaire vloerbedekking, heeft nu een CO2-reductie van 90% gerealiseerd in haar Europese productielocaties. Deze mijlpaal is bereikt doordat haar fabriek in Scherpenzeel vanaf 1 januari 2014 opereert met 100% hernieuwbare energie en een gesloten watersysteem in het productieproces.

Interface heeft de afgelopen jaren grote inspanningen gedaan om de fabriek in Scherpenzeel te verduurzamen. Hiermee is een grote stap gezet in het bereiken van de Mission Zero, de missie om vóór 2020 het eerste volledig duurzame bedrijf ter wereld te zijn – met nul-komma-nul negatieve invloed op het milieu – en daardoor een onderneming te zijn die een herstellende bijdrage kan leveren aan milieu en maatschappij.

Interface begon haar Mission Zero in 1996. In de fabrieken van Interface, waar al bijna 60 jaar ook de tapijttegels van Heuga worden geproduceerd, is de totale CO2-uitstoot in 2013 al teruggebracht met 80%. Dit cijfer is nu verder gestegen tot 90% door de recente overstap op duurzaam gas afkomstig uit de vergisting van vis- en ander afval uit de voedingsindustrie. In 2013 is het waterverbruik verminderd met 87%. Door de ingebruikname van een gesloten watersysteem in de fabriek is dit cijfer nu opgelopen tot 95%.

Mission Zero richt zich niet alleen de op de milieu-impact van Interface zelf, maar op de hele levenscyclus van haar producten. Het uiteindelijke doel is om niet langer afhankelijk te zijn van olie, de grondstof voor ondermeer het nylon garen van de Interface tapijttegels. Inmiddels is 44% van de gebruikte grondstoffen in Europa gerecycled of vervaardigd uit biologische bronnen.

Rob Boogaard, CEO Interface Europe over het resultaat: ‘We werken in 2014 al 20 jaar aan Mission Zero en laten hierdoor zien dat alleen radicale doelstellingen leiden tot radicale veranderingen. Maar ook dat duurzaamheid en operational excellence hand-in-hand kunnen gaan en elkaar versterken. Interface heeft de afgelopen drie jaar grote stappen gezet in haar Mission Zero, waarbij vanaf dit jaar een CO2-reductie van 90% is gerealiseerd. Om dit resultaat te kunnen plaatsen: de Europese Commissie heeft onlangs een doelstelling van 40% reductie van broeikasgassen geformuleerd voor 2030. Hiermee hebben we wellicht de schoonste fabriek van Europa gerealiseerd in zijn soort. We komen heel graag in contact met andere bedrijven die vergelijkbare of betere resultaten hebben, om ervaringen en kennis te delen.’

Over Interface
Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, stijlvolle, innovatieve modulaire vloerbedekking. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek van Globescan. In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd.