De zes stappen
Het Handboek introduceert 6 stappen voor het opbouwen van een supply chain management systeem gericht op de integratie van het respecteren van mensenrechten. De 6 stappen zijn:

1. Embedding human rights via policy commitment

2. Assessing human rights impact

3. Integrating human rights in policies, procedures and responsibilities

4. Tracking human rights implementation

5. Communicating human rights impact

6. Remediating human rights impact

In het Handboek vind je niet alleen de praktische beleidslijnen, procedures en formats. Het bevat tevens een onderdeel over de belangrijkste mensenrechtenproblemen die regelmatig in toeleveringsketens voorkomen. Het handboek beschrijft de context van deze problemen maar geeft ook mogelijke oplossingen.

Vertaald naar de praktijk
“We hebben het Handboek geschreven als antwoord op de groeiende behoefte van bedrijven de Guiding Principles naar de dagelijkse praktijk te vertalen. Het Handboek geeft daarom antwoorden op vragen van bedrijven over de interpretatie, reikwijdte en praktische integratie van de verantwoordelijkheid van bedrijven mensenrechten in hun toeleveringsketen te respecteren”, aldus Edwin Koster van SAI.

Voor wie?
Het Handboek is geschikt voor grote en kleine bedrijven in elke industrie. Het is ontwikkeld voor gebruik door senior management, human resource managers en de corporate social responsibility en inkoopafdelingen. “Vooral het stappenplan is voor bedrijven die net zijn gestart met het respecteren van mensenrechten in hun toeleveringsketen, een overzichtelijke manier om hun kennis te vergroten en hun beleid en procedures vorm te geven. Ervaren bedrijven kunnen het Handboek gebruiken bij het aanpassen van hun al bestaande beleid en procedures aan de Guiding Principles”, aldus Marian van Weert, bedrijvenspecialist van ICCO.