HP, wereldwijd marktleider op het gebied van technologie, bundelt met trots de krachten met Decathlon, een van ’s werelds grootste sportbedrijven, en Lonati Group om hun baanbrekende productieconcept te onthullen op de ITMA-beurs in Milaan. Samen presenteren ze een innovatieve en duurzame benadering van de productie van schoenen. Door gebruik te maken van de kracht van geavanceerde technologieën, waaronder HP’s Multi Jet Fusion technologie en Lonati’s naaimachines voor schoenen, baant deze samenwerking het pad voor een toekomst van duurzame schoenenproductie.

Voor de productie van schoenen zijn traditioneel veel onderdelen, zelfklevende materialen en veel arbeidsuren nodig. HP, Lonati Group en Decathlon revolutioneren het proces door gebruik te maken van de kracht van 3D-printen. Met hun nieuwste innovatie hebben ze een sportschoen ontwikkeld die de toekomst van schoenenproductie vormt.

Deze baanbrekende schoen combineert de zorgvuldig vervaardigde sok van Lonati met een innovatieve tussenzool en buitenzool die zijn geproduceerd met behulp van HP’s state-of-the-art 3D-printer. Lonati’s XT-MACHINE en Double Cylinder E1530XS naaimachines maken de productie mogelijk van bovenwerk met enkel- of dubbellaagse stof, wat resulteert in een geïntegreerd bovenwerk dat ongeëvenaard comfort, lichtheid, prestaties en kwaliteit biedt.

HP’s Jet Fusion 5200 printer produceert zowel de tussenzool als de buitenzool van de schoen en laat daarmee de geavanceerde mogelijkheden van 3D-printtechnologie zien. Om optimale prestaties te garanderen, worden deze onderdelen gemaakt van BASF Ultrasint TPU01 materiaal, een veelzijdig thermoplastisch polyurethaanpoeder dat bekend staat om zijn uitzonderlijke schokabsorptie en flexibiliteit. Door deze geavanceerde materialen en technologieën te integreren, zorgen Decathlon en HP voor een revolutie in de sportschoenenindustrie en maken ze de weg vrij voor innovatieve ontwerpen die ongeëvenaard comfort, duurzaamheid en prestaties leveren.

Met dit partnerschap willen de bedrijven een hoofdboodschap delen, gericht op de voordelen van 3D printen en digitaal verbinden voor productie op industrieel niveau, met de nadruk op de volgende belangrijke punten:

  • Aanpassing: De schoen is in hoge mate aanpasbaar, zodat consumenten hun schoenen kunnen aanpassen aan hun voorkeuren en behoeften.
  • Circulariteit en herstelbaarheid: Door gebruik te maken van een montagemethode zonder lijm kan de schoen gemakkelijk worden gerepareerd als hij beschadigd is. Het kussen en het bovenwerk kunnen van elkaar worden gescheiden, waardoor gerichte reparaties mogelijk zijn zonder dat de hele schoen hoeft te worden weggegooid. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het product, maar vermindert ook de hoeveelheid afval. Bovendien vergroot het gebruik van één materiaal, TPU (thermoplastisch polyurethaan), voor de grip- en kussendelen de recyclebaarheid van de schoen. Dit alles draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere levenscyclus van het product.
  • Lokale productie: Door gebruik te maken van 3D-printing kan de schoen lokaal worden geproduceerd, waardoor de uitstoot van transport wordt verminderd en lokale economieën worden ondersteund.
  • Flexibiliteit: Het fabricageproces optimaliseert de levensduur van de voorraad en maakt productie op aanvraag mogelijk, waardoor er minder afval is.

Phillipe Seille, Exploration Leader bij Decathlon, toont zijn enthousiasme over de samenwerking: “We zijn trots om met HP’s Personalization & 3D Printing business en de Lonati Group samen te werken aan dit project, dat ons streven naar duurzaamheid illustreert. Door gebruik te maken van het potentieel van 3D-printen, revolutioneren we het productieproces van schoenen en bieden we consumenten op maat gemaakte, recyclebare en lokaal geproduceerde schoenen.”

Don Albert, Head of Footwear and Sports bij HP Personalization & 3D Printing, voegt hieraan toe: “HP’s Multi Jet Fusion technologie maakt een nieuw tijdperk van duurzame en innovatieve productie mogelijk. We zijn er trots op dat we samen met Decathlon het immense potentieel van 3D-printing kunnen laten zien om bij te dragen aan een duurzamere benadering van productie. De expertise van de Lonati Group op het gebied van schoenlepeltechnologie sluit perfect aan bij onze gedeelde waarden op het gebied van duurzaamheid. Het is inspirerend om samen te werken.”