De titel van het openingssymposium van het ICGI is ‘Toward Sustainability: Major Challenges for Corporate Law, Corporate Governance and Regulation’. Het ICGI, onder wetenschappelijke leiding van prof. dr. Kid Schwarz, is als onderzoeksinstituut verbonden aan de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid en richt zich op de wet- en regelgeving rond de wisselwerking tussen ondernemingen en hun (veranderende) omgeving. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) nemen daarbij een belangrijke plaats in.

MVO in de praktijk
MVO blijkt toegevoegde economische waarde, innovatie en concurrentiekracht voor organisaties met zich mee te brengen. Desondanks past het merendeel van organisaties wereldwijd MVO-beleid nog te weinig toe. Eijsbouts: “De vraag wat de taak is van een onderneming in de markteconomie, is de laatste decennia steeds belangrijker geworden. Gaat het alleen om het maximale rendement voor de aandeelhouders, of moet een onderneming ook waarde toevoegen aan de maatschappij?”

Twee oraties
Eijsbouts en De Hoo werden benoemd om het instituut mede vorm te geven. In hun oraties, die ze na afloop van het symposium uitspreken ter aanvaarding van hun bijzondere leerstoelen aan de UM, pleiten ze voor meer regulatie rond MVO. Het vrijwillige karakter dat MVO tot nu toe heeft, blijkt niet stimulerend genoeg om concrete resultaten te boeken. De Hoo (civiel ingenieur en socioloog, met veel ervaring in het ontwikkelen en implementeren van MVO in organisaties) gaat, als hoogleraar Corporate Social Responsibility and Innovation, in op de ontwikkeling in de praktijk van MVO. Hij benadrukt bijvoorbeeld de rol van innovatie en met name het betrekken van belangrijke stakeholders daarbij. Eijsbouts (die een carrière als jurist in het bedrijfsleven achter de rug heeft) schetst, als hoogleraar Corporate Social Responsibility, vanuit zijn juridische achtergrond de meer theoretische en nationale en internationale normatieve kaders voor MVO-regulering. Zo komt hij tot de conclusie dat ‘one size fits all’ niet toepasbaar is op ondernemingen en dat een ‘smart regulatory mix’ de oplossing zal moeten bieden, zowel wat het bevorderen van MVO betreft als het aanpakken van misstanden op dat gebied.

Symposium
Voorafgaand aan de oraties werpen sprekers uit verschillende invalshoeken hun licht op MVO. Zo geeft Willem Lageweg (directeur van MVO Nederland en lid van Raad van Advies ICGI) een overzicht van de huidige situatie in Nederland met betrekking tot MVO en welke zaken de toekomstige MVO-agenda zullen bepalen. Prof. dr. Jacqueline Cramer gaat in op de rol van de overheid met betrekking tot duurzaamheid. Dr. André Veneman (Corporate Director Sustainability/Health Safety and Environment bij AkzoNobel) laat zien hoe een multinational als AkzoNobel MVO integreert in het core business concept. Ook is er ruimte om meningen uit te wisselen met het publiek tijdens het ‘open forum’ debat, geleid door professorial fellow en medeoprichter van het ICGI prof. dr. Bas Steins Bisschop.

Toekomst
In de toekomst zal het ICGI zich verder ontwikkelen als een instituut waar vertegenwoordigers uit de wetenschap, de samenleving, het bedrijfsleven en de politiek samenwerken aan nieuwe manieren om MVO hoger op de agenda van het (internationale) bedrijfsleven te krijgen. Of, zoals de Hoo het zegt: “ICGI should function as a Corporate Sustainability Factory.”