Hendrine Boer-Stelwagen (Be Kind): “Eerlijke en duurzame kleding, daar werk ik aan”

Het is zo belangrijk dat je weet wat je koopt, waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt. Als je die achtergrond weet kun je veel beter kiezen!’ Aan het woord is Hendrine Boer-Stelwagen, mede-eigenaar van Be Kind, een duurzaam label voor kinderkleding. Duurzame kleding maken, hoe doe je dat en heeft duurzaam iets met je geloof te maken? Vragen waar Hendrine veel over heeft nagedacht. Dit is haar verhaal.

‘Vanaf mijn dertiende had ik naailes en vanaf dat moment is mijn droom, om iets in de modewereld te doen begonnen. Dus ging ik na de middelbare school naar de modeacademie.

‘Tijdens mijn vierde jaar liep ik stage in China en daar zag ik de andere kant van de modewereld. Kinderarbeid, slechte werkomstandigheden zoals veel te lange dagen. Het is per land verschillend maar ook seksuele intimidatie, seksueel geweld en slavernij komen voor. Opeens viel alles op zijn plek. Dit was waarom ik de modeacademie deed. Hier wilde ik iets aan gaan veranderen.

Na China ging ik bij de Fair Wear Foundation (FWF) werken. Een stichting die bestaande kledingmerken helpt om hun keten, dus het hele proces om kleding te maken en te versturen, op te schonen. Hun aanpak is realistisch. Je hoeft niet morgen 100% duurzaam te zijn en iedereen een leefbaar loon te geven. Nee, we lopen samen stap voor stap verder om verbeteringen te bewerkstelligen.’

‘Al twaalf jaar had ik de droom om zelf duurzame kleding te maken. Wat zou er gebeuren als je vanaf de wortel een duurzaam bedrijf opbouwt? Hoe duurzaam wordt dat? Kun je je dan ook richten op gedragsverandering? Ik dacht daar veel over na en ontmoette in die periode mijn compagnon Dorien Locke. En wat bleek, zij had precies dezelfde droom! Dat was zo bijzonder! Zo groeide ons idee om een duurzaam kinderkledingmerk te starten. Een jaar lang baden we samen en spraken we met veel mensen. Ik moest mijn vaste baan opzeggen, maar zowel mijn man als ik hadden hier rust over en dus waagden we de sprong.

‘Met Be Kind laten we zien dat het anders kan. Omdat we het bedrijf vanaf de grond konden opbouwen, konden wij direct bewuste keuzes maken. Het is nog steeds onmogelijk om 100% fair en duurzaam te zijn, maar we willen er zo dicht mogelijk bijkomen. We vonden betrouwbare transparante fabrieken in Portugal en weten welke werknemers onze kleding maken. Naast linnen, een stof die sterk en duurzaam is en weinig bestrijdingsmiddelen en extra water nodig heeft, kozen we voor bio katoen. Voor onze tweede collectie vonden we deadstock. Dat zijn restanten stof van vorige collecties die liggen te verstoffen op de planken van de fabriek. Goede kwalitatieve stof die meerdere seizoenen meegaat.

Op onze site kun je alles lezen over onze productielijn, maar ook over het waarom. Als je weet hoe kleding wordt gemaakt kun je beter kiezen. Ook vinden we het belangrijk dat mensen kleding niet meer zien als een wegwerpartikel. Duurzaam kopen is die kleding kiezen die lang meegaat. Om te vertellen over wat we doen organiseren we share en care events. We vertellen dan ons verhaal in de huiskamer. Een soort kinderkledingparty met inhoud. Een avond waar je gezellig met je vriendinnen iets leert over duurzame kleding en onze kleding ook kunt kopen.’

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Navigators (in uitgebreidere vorm)

Foto: @mirjam van klaarbergen photography

Share Button