en stukje vlees of vis ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie. En het levert broeikasgassen en afvalstoffen op. Nederlanders stoten gemiddeld zo’n 11 kilo CO2 per dag uit. Zo’n een derde daarvan komt door onze voeding.

Mannen en vrouwen
Mannen produceren zo’n 3,5 kilo CO2-uitstoot door hun dagelijkse kost, vrouwen bijna 2,8 kilo. Dat komt voor een deel omdat mannen meer eten dan vrouwen, maar ook omdat zij meer (rund)vlees eten. De vleesproductie – en vooral rundvlees- zorgt voor de hoogste milieubelasting van ons eten. Als een man een keer per week een portie rundvlees vervangt door een plantaardige vleesvervanger (100g) zoals een sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8% in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Voor vrouwen scheelt het 10%. Mannen eten gemiddeld meer dan 100 g rundvlees per week.

20% minder CO2-uitstoot per dag: makkelijker dan je denkt.
Al die broeikasgassen hebben een behoorlijke impact op het milieu. Dat weten we inmiddels allemaal. Gelukkig kun je met kleine stappen al veel bijdragen. Door bewust te kiezen wat je eet, kun je jouw klimaatbelasting per dag omlaag brengen, tot 20%. 20% minder CO2-uitstoot in 2020 is de norm waaraan Nederland zich verbonden heeft. Dat staat in het Kyoto-verdrag.

20% besparen doe je al gemakkelijk, bijvoorbeeld door vlees te vervangen door haring, een eiergerecht of een plantaardige vleesvervanger en een gebakje te laten staan. Het meest valt te besparen bij vlees, zuivel, dranken en extra’s zoals snoep en snacks, wanneer je gaat eten volgens de richtlijnen. Hier gaan milieuvoordeel en gezondheidsvoordeel vaak hand in hand.

Kijk ook eens op de voedselafdruk. Daarmee kun je zien wat de invloed is van jouw eetgedrag op het milieu.

Meer informatie over het onderzoek lees je in ‘ Milieudruk van het voedingspatroon in Nederland’