Ons voedingspatroon heeft een enorme impact op onze planeet. Naast voldoende vitamines, mineralen en gezonde vetten zijn ook eiwitten essentieel binnen een gebalanceerd voedingspatroon. Veel van de eiwitbronnen die Nederlanders eten zijn echter afkomstig van dieren blijkt uit onderzoek* van Green Chef, terwijl we met enkele plantaardige alternatieven op ons bord al een wereld van verschil kunnen maken.

Daniet Shachar, diëtist bij Green Chef vertelt: “Om duurzame voedingskeuzes te maken is de eiwittransitie, de overstap van dierlijke naar plantaardige bronnen, essentieel. Het valt echter op dat twee op de drie Nederlanders niet weten dat eiwitten niet alleen uit dierlijke voeding, zoals eieren, zuivel en vlees, hoeven voort te komen. Plantaardige voeding kan bijvoorbeeld voldoende eiwitten leveren. Overstappen van dierlijke eiwitten op plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten en noten, kan helpen de milieu-impact op de planeet te verkleinen. Green Chef en het WWF-NL helpen daarom mensen bewust te maken van de impact van hun voedingskeuzes op de planeet, en zo bij te dragen aan betere eetgewoonten.”

Diverse proteïnebronnen

Ruim twee op de vijf Nederlanders geeft aan het grootste deel van hun eiwitten te halen uit dierlijke bronnen, zoals vlees, vis en zuivel, blijkt uit het onderzoek. Hoewel een derde van de Nederlanders weet dat voldoende eiwitten ook uit plantaardige bronnen gehaald kunnen worden, blijft het gedrag in de praktijk achter. Slechts 15% van de respondenten haalt het grootste deel van hun eiwitten uit plantaardige bronnen.

Opmerkelijk is dat vrouwen beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden van plantaardige alternatieven (37%), vergeleken met 29% van de mannen. Een kwart van de vrouwen (26%) ziet een eiwitrijkdieet dan ook als een manier om hun gezondheids- en fitnessdoelen te behalen, in vergelijking met 16% van de mannen.

(Plant)aardige eiwittransitie

Uit het onderzoek blijkt dat bijna een op de vier Nederlanders bereid is om dierlijke eiwitten te vervangen voor plantaardige eiwitten om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Het is echter belangrijk om het maken van plantaardige keuzes gemakkelijker te maken. De Gezondheidsraad concludeert dat een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten beter is voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Potentieel kan deze verschuiving de milieu-impact van onze voedingspatronen verlagen met 25%.

Diëtist Shachar benadrukt: “Dierlijke voeding wordt gezien als een makkelijke manier om veel proteïne binnen te krijgen, waardoor plantaardige eiwitbronnen minder vaak worden gekozen. Zoals blijkt uit de onderzoeksresultaten is het belangrijk om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die plantaardige voeding biedt.”

Tips voor plantaardige eiwitbronnen

Het Voedingscentrum adviseert als richtlijn om dagelijks per kilo lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit te eten. Met de juiste ingrediënten is het gemakkelijk hieraan te voldoen, Shachar tipt daarom haar favoriete plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten (per 100 gram):

1. Peulvruchten: Sojabonen (10.6 gram), kikkererwten (8 gram) en linzen (9 gram) zijn eiwitrijke voedingsmiddelen. Deze veelzijdige ingrediënten kunnen worden verwerkt in diverse gerechten, variërend van smaakvolle stoofschotels tot romige hummus.

2. Noten en zaden: Walnoten (15 gram), pistachenoten (23.8 gram), chiazaad (17 gram) en hennepzaad (32 gram) zijn niet alleen heerlijke snacks, maar ook rijk aan proteïnen. Voeg ze toe aan je ontbijtgranen, smoothies of salades voor een voedzame boost.

3. Groenten: Erwten (5 gram), spruitjes (3,4 gram) en edamame (11 gram) zijn groenten die opvallen door hun eiwitgehalte.

4. Tofu en tempeh: Tofu (12 gram) en tempeh (12 gram) zijn populaire vleesvervangers die rijk zijn aan eiwitten. Bovendien kan je ze toevoegen aan verschillende gerechten, zoals roerbakgerechten, curry’s, of als proteïnebron bij een salade.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) inspireert consumenten met ‘Aardig Eten’ om duurzamer te eten. Want de manier waarop we nu eten is de grootste oorzaak van natuurverlies wereldwijd. Met kleine aanpassingen in het menu kun je al een groot verschil maken, bijvoorbeeld door vaker voor plantaardig en peulvruchten te kiezen. Green Chef ondersteunt Aardig Eten en maakte daarom een speciale selectie heerlijke recepten zoals Bao buns met sticky tempeh en aubergine, vegan shepherd’s pie en een groene salade, en Aziatische tortilla’s met tempeh en mangoketchup. De recepten zijn beschikbaar tot en met 7 juni en te bestellen via www.greenchef.nl. Wil jij weten hoe ‘aardig’ je eet? Het WWF heeft een test ontwikkeld waarmee je erachter kunt komen.

*Representatieve steekproef uitgevoerd in april 2024 onder n=1.001 Nederlanders door onderzoeksbureau Multiscope.