Ondernemers die niet alleen willen bijdragen aan de groei van hun bedrijf, maar ook aan een maatschappelijk vraagstuk en betere wereld. Met de Rabo Duurzame innovatieprijs stimuleert Rabobank ondernemers mee te werken aan innovatieve oplossingen die er echt toe doen. En met succes! Vanuit het hele land hebben ondernemers de afgelopen maanden hun duurzame, innovatieve projecten ingestuurd. De jury heeft uit de enorme toestroom van aanmeldingen mooie concepten voorbij zien komen en een selectie gemaakt.

De jury koos in iedere categorie de meest innovatieve ideeën. De genomineerde ondernemers mogen hun ingeving presenteren bij de pitchdag op vrijdag 2 februari.

Circulaire economie

De genomineerden in de categorie Circulaire Economie:

Baril Coatings Etten-Leur B.V.
De productie van verf op basis van natuurlijke en plantaardige grondstoffen, zonder in te leveren op kwaliteit. Dit maakt verantwoord en duurzaam schilderen mogelijk.

Demacq Recycling International
Wat gebeurt er met de versleten wieken van windmolens? Dit genomineerde bedrijf scheidt de verschillende materialen en probeert voor elk onderdeel een tweede leven te creëren.

Dimaen BV
Een veelbelovende manier om het mestprobleem op te lossen, door waardevolle mineralen uit mest en afvalstromen te halen.

Living Light
Een atmosferische lamp die zijn energie put uit een plant die vlakbij de lamp wordt geplaatst. Hoe beter de plant wordt verzorgd, hoe langer de lamp schijnt.

Oceans of Energy
Een innovatief design voor zonne-energie op zee. Op meren is ‘floating solar’ al zeer populair, alleen de stap naar de heftigere condities op zee is nog nauwelijks onderzocht.

PeelPioneers
Hoe waardevol kunnen citrusschillen zijn? PeelPioneers ziet mogelijkheden in de foodbranche, cosmetica, schoonmaakmiddelen en papierindustrie.

Polytential BV
Een volledig geautomatiseerde analyse van plastic afval door middel van een hyperspectrale camera. Binnen drie seconden maakt een algoritme de samenstelling van materialen in een afvalstroom inzichtelijk. • RELIUS Benelux De verbranding van muurverven tegengaan, door oude verf voor meer dan 50% te recyclen. Zo kan oude verf dienen als grondstof voor nieuwe muurverven.

The Green House
Een volledig circulair en zeer duurzaam paviljoen in Utrecht met horeca- en vergaderfuncties. The Green House is energieneutraal en volledig te hermonteren.

The Waste Transformers
Gemeenschappen en bedrijven uit binnen- en buitenland kunnen zelf afval ‘upcyclen’ naar nieuwe producten en transformeren naar schone energie.

Wellsun
Een innovatie zonnewering die een aangename hoeveelheid licht doorlaat, terwijl te fel licht wordt geblokkeerd en omgezet naar zonne-energie.

WP Trading Alphen aan de Rijn BV
Plantenpotten van gebruikt papier die dankzij een speciale behandeling voor een programmeerbare tijd natsterk zijn. Na de groeifase kunnen de potten de gft-bak in en gecomposteerd worden.

Meer informatie en overzicht van de genomineerden in de overige overige twee categorieën