Verkiezingsdebat verduurzamen van transport en logistiek

Wanneer

10/03/2021    
10:15 - 11:15

Waar

Livestream
Online, Online
Verkiezingsdebat verduurzamen van transport en logistiek

Transport en logistiek zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie en van vitaal belang voor de samenleving. Tegelijkertijd is de sector ook een bron van CO2-uitstoot en andere emissies. Kamerleden van D66, CDA, ChristenUnie, VVD, PVV en GroenLinks gaan op woensdag 10 maart met elkaar het debat aan over het verduurzamen van transport en logistiek. Andere partijen moeten nog bevestigen. Het debat wordt georganiseerd door Natuur & Milieu in samenwerking met brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

Als er één onderwerp is wat veel enerverende discussies teweegbrengt binnen de sector transport en logistiek, dan is het wel verduurzaming. Want gaat de verduurzaming wel snel genoeg om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen? Moeten de regels strenger worden of doet de markt het zelf? En natuurlijk: wie gaat het allemaal betalen? Eén ding is zeker: het is een debat waar we niet meer omheen kunnen. Aan de hand van een aantal stellingen gaan de politici van de verschillende partijen in debat met elkaar. Diverse onderwerpen zullen de revue passeren: beprijzen, stimuleringsbeleid, innovatie, hernieuwbare energiedragers en modal shift.

Op termijn willen we naar een emissievrije samenleving. Maar voordat het zover is moet er nog een heleboel gebeuren, dit geldt zeker voor de logistiek. Goede randvoorwaarden vanuit de politiek zijn nodig om transport en logistiek op zo’n manier te verduurzamen dat de klimaatdoelstellingen worden gehaald én bedrijven de transitie kunnen doormaken. Personenmobiliteit en het vervoer van goederen zorgen voor ca. 20% van de totale CO2-uitstoot. Meer dan 80% daarvan komt voor rekening van het wegverkeer. Naast CO2, zorgt verkeer en vervoer ook voor luchtvervuilende stoffen als stikstof en fijnstof uit. Anderzijds is verkeer en vervoer belangrijk voor onze economie.

Deelnemers:

VVD Mark Harbers
D66 Raoul Boucke
CDA Wytske Postma
GroenLinks Suzanne Kröger
PVV Roy van Aalst
ChristenUnie Pieter Grinwis

Waar kun je het debat volgen?
Het debat vindt plaats op 10 maart 2021 van 10.15 uur -11.15 uur Locatie: Nieuwspoort, Den Haag. Je kunt je inschrijven via deze link. Je ontvangt een link om het debat online te kunnen volgen.

 

Kaart wordt geladen...