Somerset Capital Partners, de grootste vastgoedinvesteerder van Nederland (onder meer ontwikkelaar van de grote distributiecentra voor onder andere Zalando, Jumbo, Picnic en Kuehne+Nagel), gaat met het bedrijf Intospace de nieuwe norm zetten voor logistiek vastgoed. Standaard emissievrije gebouwen die het elektriciteitsnet niet verder belasten, maar juist meer energie teruggeven dan ze verbruiken. Door grootschalig gebruik van slimme energiesystemen zijn distributiecentra zonder CO2-uitstoot mogelijk.

“Logistiek vastgoed hoeft niet belastend te zijn voor het klimaat, maar kan zelfs een aanzienlijke rol spelen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen”, aldus de kersverse CEO van Intospace Tim Beckmann, tot voor kort partner bij Somerset Capital Partners (kortweg Somerset). “Geen wishful thinking, maar nu al realiteit: op alle locaties waar we de afgelopen jaren logistiek vastgoed realiseerden, wordt inmiddels energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, omdat er meer energie wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt. In totaal hebben we al ruim meer dan één miljoen vierkante meter aan zonnepanelen aangelegd, met een jaarlijkse productie van ruim 150 megawatt. Daarvan wordt ongeveer tachtig procent teruggeleverd, genoeg voor zo’n 40.000 huishoudens.”

Orderportefeuille 1,5 miljard

Intospace gaat van start met een gezonde orderportefeuille van 1,5 miljard euro. Met Intospace verzelfstandigt investeringsmaatschappij Somerset al haar activiteiten op het gebied van logistiek vastgoed. Vrijwel al het personeel gaat mee naar Intospace, dat met zestien jaar ervaring in logistiek vastgoed z’n hoofdzetel eveneens in het Brabantse Oisterwijk krijgt. Investeerders achter Intospace zijn oprichter van Somerset Joes Daemen en ondernemer Raymond Cloosterman.

Beckmann: “De wereld van de logistieke wereld is drastisch aan het veranderen. De manier waarop we leven en werken verandert steeds sneller. De consument stelt zijn verwachtingen bij van ‘morgen bezorgen’ naar ‘vandaag geleverd’. Maar daar houden de uitdagingen niet op: vervuilende energiebronnen moeten worden vervangen door CO2 positieve energiesystemen, de schaarse grond in Nederland vraag om een creatievere aanpak, drukke steden met verstopt verkeer moeten worden ontlast, en nog veel meer. Intospace gelooft dat deze problemen alleen met een heldere visie kunnen worden opgelost. Vandaar de lancering van een bedrijf wat daadwerkelijk ‘into’ de logistiek van de toekomst is en zich volledig focust op de trends die de markt definiëren. Dat is Intospace, de nieuwe dochteronderneming waar alle logistieke vastgoedactiviteiten van Somerset in onder worden gebracht.”

Energiepositief logistiek vastgoed

“Logistiek vastgoed, dat zich kenmerkt door zijn grote oppervlaktes, is bij uitstek geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen op daken en de batterijtechnologie is inmiddels voldoende gevorderd om een gedeelte van de opgewekte zonnestroom op te slaan”, aldus Beckmann. “Die kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gebouwen ’s nachts van energie te voorzien, om elektrische voertuigen op te laden, of om netbeheerders te helpen om de stroomvoorziening op het net in balans te brengen. Om energieneutraal en energiepositief logistiek vastgoed te ontwikkelen, onderzoeken we ook de mogelijkheden van slimme energienetwerken waarop niet alleen de zelfvoorzienende gebouwen, maar ook omliggende gebouwen zijn aangesloten.”

Distributiecentrum los van het net

Veel van de innovaties krijgen al fysiek vorm. Zo ontwikkelt Intospace in Hoofddorp een distributiecentrum dat in zijn geheel geen stroom meer uit het elektriciteitsnet nodig gaat hebben. Sterker: het gebouw, dat wordt uitgevoerd met 50.000 vierkante meter aan zonnepanelen gecombineerd met enkele megabatterijen voor de opslag van groene stroom, gaat niet alleen in zijn eigen behoefte voorzien, maar gaat zelfs voor circa 2.500 huishoudens aan elektriciteit leveren aan het net.

Op een ander project, tussen Amsterdam en de luchthaven Schiphol, ontwikkelt Intospace de City Logistics Innovation Campus (CLIC), dé broedplaats voor innovatie in stadslogistiek, zoals food-, retail- en servicelogistiek. Op CLIC verrijst een van de grootste laadplatformen voor elektrische voertuigen van Europa, goed voor honderden elektrische voertuigen en daarmee voor meer dan 100.000 schone transportkilometers per dag. Intospace wil daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de elektrificatie van het wagenpark in Nederland. Buiten het laadplatform om wordt ook heel CLIC zelfvoorzienend in elektriciteit door middel van zonnepanelen en batterijen.