Cargoroo, bekend van de gele elektrische deelbakfietsen, gaat flink uitbreiden door de toenemende vraag naar deelbakfietsen vanuit gemeenten en gebruikers. Dit geldt zowel voor Nederlandse steden als andere steden in Europa. De deelbakfietsen zijn een antwoord op de vraag naar leefbare en duurzame steden. 

Uitbreiding in Nederlandse steden

Waar bij andere vormen van deelmobiliteit een terugval is te zien, zoals in Parijs, wordt de vraag naar de bakfietsen alsmaar groter. Vanuit de gemeente Amsterdam is op 29 maart uitgesproken dat er vanaf de zomer van 2024 minimaal 750 deelbakfietsen bij mogen komen, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 1.250 stuks. Op dit moment zijn er 110 elektrische deelbakfietsen beschikbaar in maar een gedeelte van de hoofdstad. Ook in Den Haag heeft Cargoroo afgelopen week officieel vernomen dat het aantal deelbakfietsen op straat mag stijgen van 200 naar 500 bakfietsen.

Per 24 april start de e-deelbakfiets aanbieder ook in Rotterdam. Er komen in totaal honderd elektrische bakfietsen op verschillende plekken in de havenstad. Met de lancering in Rotterdam heeft de deelvervoerder zijn dienst in alle G5 steden uitgerold.

Grootste deelbakfietsvloot in Berlijn

Ook in het buitenland wordt het deelconcept verder uitgebreid. In Berlijn staan al ruim honderd elektrische bakfietsen en dit wordt meer dan verdrievoudigd naar 350 stuks. De stad krijgt hiermee de grootste deelbakfiets vloot ter wereld. In 2023 kunnen er in Berlijn al minimaal 625.000 binnenstedelijke autokilometers worden vervangen met het aantal deelbakfietsen die er op straat komen te staan. Dit zorgt voor minder uitstoot in de stad en meer openbare ruimte voor iedereen.
Naast deze uitbreiding in Duitsland, is Cargoroo ook recent in Frankrijk gestart met het delen van bakfietsen. In Lyon is Cargoroo dit voorjaar gestart met een pilot met een beperkt aantal fietsen. Samen met out-of-home exploitant JCDecaux kan Cargoroo met deze pilot een sterke intrede maken in de Franse markt.

Erik de Winter, CEO Cargoroo, zegt: ‘We zijn als oprichters enorm trots op wat we tot nu toe hebben gerealiseerd. Iedereen in ons bedrijf heeft de groei samen verwezenlijkt. We zien dat veel gemeenten onze visie omarmen: de deelbakfiets voor iedereen in de stad, wat op grote schaal nodig is om veel impact te kunnen maken. Het geeft veel voldoening en draagt bij aan onze missie om een positieve bijdrage te leveren aan een leefbare stad voor iedereen. Dit baant ook verder de weg naar, “In elke straat een deelbakfiets”.’

Uitbreiding dankzij financieringen

Om deze uitbreidingsplannen te realiseren, heeft Cargoroo recent een financieringsronde gehouden, waarbij 10 miljoen euro is opgehaald. Om de uitbreiding versnelt te realiseren is vorige week een crowdfunding campagne gestart, waarbij iedereen aandeelhouden kan worden van Cargoroo. Inmiddels is er al een bedrag opgehaald van meer dan 290.000 euro. Naast de crowdfundingsactie is er ook een financiering uitgegeven vanuit de Rabobank, die de missie van het bedrijf verder ondersteunt.

Over Cargoroo

Cargoroo is een elektrisch deelbakfietsplatform met een vloot van meer dan 900 elektrische bakfietsen. De deelvervoerder richt zich op mensen die af en toe een bakfiets nodig hebben, zoals mensen die boodschappen moeten doen, ouders die juist een uitstapje willen maken met de kinderen, of mensen die zware of grote spullen moeten vervoeren. Cargoroo is actief in grote steden in Nederland zoals Amsterdam, Eindhoven, Den Haag Utrecht en Arnhem. Over de grens is Cargoroo actief in Berlijn, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Lyon.