Volgens afspraken tussen de internationale voetbalbond Fifa en de sportartikelenindustrie mogen sportartikelen niet door kinderen worden geproduceerd. De Fifa laat onafhankelijke instanties toezien op de naleving van die afspraken.

Maar volgens Gerard Oonk van de LIW onttrekken meerdere Indiase bedrijven een deel van hun productie aan het toezicht.

Zo ook het bedrijf Mayor & Co, dat voetballen met het -Euro 2000′-logo produceert. Deze grootste Indiase exporteur van sportartikelen en partner van het sportmerk Adidas laat een deel van de productie bij mensen thuis geschieden, zodat controle moeilijk is.

Oonk baseert zich zowel op onderzoek dat is gedaan door een Indiaas onderzoeksinstituut als op eigen bevindingen in India. De resultaten zijn te lezen in het rapport The Dark Side of Football: Child and adult labour in India’s football industry and the role of FIFA.

Adidas laat zijn voetballen weliswaar in India, Pakistan en China produceren, maar ontkent dat er Euro 2000-ballen door kinderen zijn gemaakt. Volgens een woordvoerder zijn die voetballen conform de internationale afspraken zonder kinderarbeid in Duitsland ontwikkeld en in Marokko afgewerkt.

Meer dan tienduizend kinderen stikken ballen

Op het Europees Kampioenschap voetbal spelen de teams met de Euro 2000-ballen. Ook worden de voetballen verkocht in de betere sportzaken.

Dan zijn er ook nog Euro 2000-voetballen te koop bij goedkopere winkels, maar die worden niet door Adidas gemaakt, zegt de woordvoerder. Er zijn namelijk ook andere bedrijven die het officiële logo mogen gebruiken. Maar ook die behoren zich te houden aan het zogenaamde Verdrag van Atlanta, de afspraken die de Fifa in 1997 met de sportartikelenindustrie maakte.

De Landelijke India Werkgroep vindt dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) toezicht moet houden op de kwaliteit van de contracten die het bedrijf ISL (International Sports and Leisure) in opdracht van de Fifa met producenten van sportartikelen sluit. Ook zou moeten worden toegezien op de naleving van die afspraken.

Alleen al in het Indiase district Jalandhar stikken ongeveer tienduizend kinderen voetballen in elkaar. Daarvan gaan er 1350 helemaal niet naar school, aldus het Indiaas onderzoeksinstituut waarop het LIW zich baseert. De kinderen die wel naar school gaan, hebben het zo mogelijk nog drukker: zij moeten school en werk combineren. Bij de jonge stikkers komen veel gezondheidsklachten voor, met name rugpijn.