De Nederlandse duurzame tech start-up Syllucid lanceert de nieuwe Origin reeks: drie USB-laadkabels ontworpen om duurzaam, eerlijk en beter voor de planeet te zijn. De missie om de klimaatimpact van consumententechnologie te verminderen staat centraal in het ontwerp.

De Syllucid Origin collectie (USB-A naar C, C naar C, en A naar Lightning) is nu verkrijgbaar.

Over de hele wereld werd in 2021 2,8 miljard ton metaal gedolven. En met bijna 7 miljard smartphonegebruikers in 2023 zal er altijd vraag zijn naar nieuwe technologie. Het is cruciaal dat we de manier waarop we metalen delven verbeteren en gerecyclede metalen gebruiken om de schade aan het milieu te beperken. Syllucid begon in 2020 met het oplossen van ketenproblemen door de innovatie van een oplaadkabel voorgoed.

Syllucid kabels ondersteunen Fairtrade Gold en PUR voor mens en planeet, met veiliger goudwinning, eerlijke lonen voor mijnwerkers, bescherming van het milieu in de buurt van mijnen, en herbebossing van getroffen gebieden in het Peruaanse Amazonegebied.

Gemaakt met gerecyclede kunststoffen en metalen, verminderen onze circulaire materialen de CO₂-vervuiling met ongeveer 80% in vergelijking met kabels van nieuwe materialen. Origin kabels worden op verantwoorde wijze gemaakt in een koolstofneutrale fabriek met 100% gecertificeerde gerecyclede kunststoffen (PET, nylon, TPE), 100% gecertificeerde gerecyclede en koolstofneutrale tinsoldeerdraden en 30% gecertificeerd gerecycled aluminium. Bovendien kunnen de materialen steeds opnieuw worden gerecycled.

Duurzaamheid zit in de details. Origin is ontworpen om lang mee te gaan, met geweven vlechtwerk, buigbeschermers, dikkere geleiders, een versterkte kern, vergulde connectoren en meer dan 10k bochten. Met een garantie van 5 jaar kunnen mensen hem lang gebruiken, wat geld bespaart en e-waste vermindert.

Fabian Hühne, medeoprichter en MD van Syllucid is van mening: “te beginnen met de alledaagse oplaadkabel, kunnen mensen een positievere impact op onze wereld maken door te kiezen voor betere elektronica. Wij willen mensen in contact brengen met hoe hun producten worden gemaakt en hen een meer verantwoord alternatief bieden in een marktsegment vol met tech die onbemind en niet duurzaam geproduceerd is.”

Grote milieu- en sociale problemen zitten verborgen in complexe toeleveringsketens, maar de meeste mensen realiseren zich niet wat de materiële herkomst en de klimaatimpact van elektronica is.

Het idee voor betere USB-kabels ontstond toen oprichters Andrew Appleby en Fabian Hühne – die elkaar ontmoetten toen ze bij Fairphone werkten – gefrustreerd raakten over de schadelijke elektronica-industrie en kabels van slechte kwaliteit die gemakkelijk breken. Want hoe langer elektronica werkt en hoe meer gerecyclede materialen, hoe beter ze zijn voor de planeet.