Het is weer bijna het einde van het jaar. Tijd om de balans op te maken wat het meest gelezen nieuws is op het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen (www.duurzaam-ondernemen.nl) in 2021. Het jaar, dat er meer dan ooit tevoren met het zoekwoord ‘duurzaamheid’ gezocht is op Google. Het meest gelezen bericht in 2021 gaat over de lancering van de campagne van Milieudefensie met een filmpje waarin een boardroombijeenkomst nagespeeld wordt. Met deze campagne pleit de NGO voor een klimaatplicht voor vervuilende Nederlandse bedrijven. Dit nieuwsbericht werd meer dan 10.000 keer gelezen. Ook het bericht op nummer 2 betreft een film: ‘Het Paradijs op aarde begint in Nederland’ van Ruud Koornstra. De shortlist voor de ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’ verkiezing eindigde op plaats drie. BN-ers doen het altijd goed met Barbara Baarsma op 6, Ali B op 7 en de bijna BN-er Michel Scholte als ‘Minister van de Nieuwe economie’ op 8.

De Top 10 van 2021

1. Milieudefensie lanceert film met hoofdrol voor Shell, ING, Tata Steel, Rabobank, FrieslandCampina en ABP

Milieudefensie lanceerde een korte film met daarin een hoofdrol voor de CEO’s van de meest vervuilende bedrijven van Nederland in een fictieve boardroombijeenkomst

 

 

2. Het Paradijs op aarde begint in Nederland

Met een 1,5 uur durende documentaire met de hoopgevende titel ˋHet paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie), wil Ruud Koornstra Nederland overtuigen van de haalbaarheid van deze aangename samenleving.

 

 

3. Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’

In juni werden 10 MVO-/duurzaamheidsmanagers gekozen op de shortlist voor de titel  ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’.

 

 

 

4. MVO Nederland beoordeelt verkiezingsprogramma’s op 7 thema’s van nieuwe economie

MVO Nederland heeft de verkiezingsprogramma’s van alle dertien zittende partijen beoordeeld op de zeven thema’s van de nieuwe economie: nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, groene energie, biodiversiteit en circulaire economie.

 

 

5. Techondernemers nemen heft in handen om helft planeet te beschermen

Op de internationale Dag van de Aarde, lanceert een groep toonaangevende ondernemers ‘EarthToday‘; een grootschalig initiatief om de Aarde meter voor meter te beschermen.

 

 

6. Barbara Baarsma benoemd tot CEO Rabo Carbon Bank

Per 1 maart startte Barbara Baarsma als CEO van Rabo Carbon Bank. Dit is een nieuw bedrijfsonderdeel dat werkt aan proposities waardoor klanten op termijn niet alleen voor financiële transacties maar ook voor het kopen en verkopen van CO2-credits bij de bank terecht kunnen.

 

 

7. Ali B brengt die Leipe Mocro Flavour terug voor boost plantaardige beweging

In mei lanceerden Ali B en Brace opnieuw ‘Die Leipe Mocro Flavour’, in – jawel – een vega jasje om de plant-based movement in Nederland een boost te geven. En ‘Die Leipe Mocro Flavour’? Die brengt Ali ook naar de mensen thuis met zijn eigen plantaardige Marokkaans gekruide kipstukjes.

 

 

8. Michel Scholte verkozen tot “Minister van de Nieuwe Economie”

Michel Scholte (34) is de Minister van de nieuwe economie. Hij kreeg de voorkeur van de jury en het publiek en versloeg daarmee Celina Kroon (38) en Girma Segaar (27), de andere twee finalisten van de door MVO Nederland georganiseerde verkiezingscampagne.

 

 

9. Kool en Meijer zetten in op local gyms én op de circulaire economie

In mei kondigden Marjolijn Meijer en Jordy Kool, directie en eigenaren van Urban Gym Group, de start van nog twee sportbedrijven aan. My Local Gym Group, die zich richt op de kleinere steden en gemeentes, en Gymwarehouse, leverancier van tweedehands fitnessapparatuur.

 

 

10. Hertbert Silderhuis (HAASHeat): ‘Vraag HAAS aan je baas’

Het team van Silderhuis heeft samen met EY Nederland een innovatief concept ontwikkeld om dure aanschaffen betaalbaar te maken. De ondernemer die destijds het succesvolle PC-privé-project heeft verzonnen, rolt ditzelfde idee nu uit naar de duurzaamheidsmarkt.