Boterham voor boterham helpen de consumenten van het palmolievrije margarinemerk The Flower Farm bij het tegengaan van de ontbossing van het tropisch regenwoud. Inmiddels is er al 1 miljoen vierkante meter palmolieplantage overbodig gemaakt.

Het margarinemerk is 2,5 jaar geleden gelanceerd door oud-reclameman Marcel van Wing die het als zijn missie ziet om de desastreuze gevolgen van de productie van palmolie voor het regenwoud onder de aandacht te brengen. De palmolievrije margarine van zijn merk The Flower Farm is daarvoor een probaat middel, want de consumenten snappen steeds beter dat het ongebreidelde gebruik van palmolie niet zonder gevolgen is voor de natuur.

Het merk wordt dan ook enthousiast omarmd en is in korte tijd een vaste waarde geworden in het koelschap van de meeste supermarken. Waar de gehele markt van margarines nauwelijks groei kent, groeit The Flower Farm gestaag met procenten per jaar.

Van Wing ziet tot zijn grote vreugde dat inmiddels ook andere merken palmolievrije producten aanbieden. Zelfs het gerenommeerde Becel brengt sinds kort een palmolievrij alternatief op de markt.

‘Maar pas op’, waarschuwt Van Wing. ‘Bijvoorbeeld Becel vervangt die palmolie door kokos. Dat lijkt een verbetering, maar is het niet. De productie van kokosolie gaat gepaard met grootscheepse ontbossing en dierenmishandeling waarbij apen als slaaf worden ingezet bij de oogst en kan daarom niet duurzaam genoemd worden. Daarbij is kokosolie behoorlijk ongezonder en bestaat het voor 85 procent uit verzadigde vetten, dat is twee keer zoveel als in palmolie, die slecht zijn voor hart en vaten. Je kunt eigenlijk niet begrijpen dat dit als vervanger wordt ingezet, zeker niet bij een merk als Becel.’

Ook ziet hij dat er vanuit producenten van palmolie gehamerd wordt op de duurzame productie daarvan. ‘Iedere ton duurzaam geproduceerde palmolie is er een. Maar lobby vergeet erbij te vertellen dat er nog altijd veel meer palmolie niet duurzaam geproduceerd wordt, dan wel. En dat betekent dat de ontbossing alleen maar doorgaat.’

Daarom schroeft Van Wing zijn ambities op. ‘We gaan voor 2.000.000 m2 in 2022. Als daarbij nog andere fabrikanten kiezen voor een echt ontbossingsvrij alternatief voor palmolie – dus geen kokos – dan maken we echt meters!’

Deze maand vinden consumenten van The Flower Farm een briefje in het kuipje met een bedankje voor hun hulp bij de missie van The Flower Farm. Zij zijn immers degenen die deze resultaten mogelijk hebben gemaakt.