Column Aafke Hofman (duurzaam ondernemer): ‘Iets meer…’

Mijn geheugen is te vergelijken met een goed georganiseerde voorraadkast. Ik weet precies wat er nog op moet om te voorkomen dat ik iets weg moet gooien. Iets níet weggooien is me zoveel waard, dat ik er voor om fiets of toch maar niet uit eten ga, hoe gezellig dat ook is. Een feestmaaltijd van restjes, maakt mij namelijk net zo gelukkig. Ondanks dat ik geen hap weg wil gooien, is iets me nog meer waard: mijn gezondheid. Ik wil er namelijk niet ziek van worden. Daar hoef ik niet eens over na te denken. Zo simpel ontdek je je eigen waarden.

Pas als je gaat ondernemen en er geen regels meer zijn, mag je gaan ontdekken welke waarden jouw keuzes bepalen. Wat je zo belangrijk vindt dat je er bijna geld op inlegt. Eerder was een bio, eko of fairtrade label in mijn ogen vaak niet meer dan een marketing truc om je meer voor je product te laten betalen. Want ergens zijn we allemaal wel bereid om ons schuldgevoel af te kopen. Om iets meer neer te leggen om de wereld nog nét iets langer te bewonen. Zodat je aankoop opeens voelt als een goeie daad, waar sommige ondernemers slim van weten te profiteren.

Tot ik erachter kwam dat dat woord niet voorkomt in het duurzame ondernemers handboek. Sterker nog, nog zonder onze uren mee te rekenen, vonden mensen ons product al duur. Pas toen mijn broer ik besloten om een volledige duurzame, ecologische strandstoel te produceren, werd me duidelijk hoe ik me iets heb verkeken op de kosten van onze liefde voor de natuur. Omdat we al het plastic wilde bannen, zijn wel alles zelf gaan maken. En onze keuze voor een eerlijke prijs met mini marges, maakte ons product ongeschikt voor verkoop in mooie winkels, die namelijk 50% marge hanteren.

Iets werd me duidelijk. Het zijn je eigen waarden die uiteindelijk bepalen hoeveel je overhoudt én hoeveel je er uithaalt. Allemaal in de wetenschap dat anderen bepalen wat zij voor die waarden willen betalen. Iets meer. Iets minder dan ik van te voren had ingeschat. Hoe dan ook heb ik een iets realistischer beeld aan de duurzame ondernemer en de duurzame consument.

Aafke en haar broer Koen ontworpen een simpele ecologische strandstoel met een eerlijke prijs. Voor iedereen die buiten houdt, waarde hecht aan de natuur en met een steuntje in de rug overal van het uitzicht wil genieten. Met niet meer dan een vierkanten houten frame en een vlas of katoenen doek is de rollstoell een mooie tegenhanger in het assortiment van opvouwbare, lichtgewicht strand- en kampeerstoelen. Online vanaf 39,00 euro te koop: www.rollstoell.nl

 

Share Button