Chalé Spirulina, een Nederlandse algenkwekerij in Ghana, is sinds kort officieel B Corp gecertificeerd. Een volgende stap in de missie van het jonge bedrijf om een van de meest voedzame superfoods ter wereld – spirulina – duurzaam, eerlijk en met plezier te produceren. De eerste exporten naar Nederland zijn inmiddels een feit. Ondertussen werkt Chalé Spirulina hard aan de opschaling richting bredere distributie in Europa.
Van idee naar realiteit
Sinds de start van Chalé Spirulina hebben oprichters Floris en Ruben, samen met een jong team van Nederlanders en Ghanezen, gebouwd aan een duurzame algenproductie in Ghana. Met ondersteuning van het Nederlandse Alga.farm en hun innovatieve productiesysteem stond er binnen één jaar een productiefaciliteit in Kumasi (Ghana) die inmiddels volop draait.
“Voor ons was de B Corp certificering een logische stap,” zegt Floris. “We willen laten zien dat je een eerlijk en transparant productieproces van begin tot eind kunt opzetten, en daarmee een gezond bedrijf kunt runnen.”
Eerste exports & transparantie
Sinds afgelopen zomer exporteert het bedrijf haar spirulina naar Nederland, met de ambitie om de komende jaren heel Europa te bereiken. Onder andere Plnktn nam een eerste levering af. “Dat een vooraanstaand merk als Plnktn kiest voor onze spirulina betekent veel voor ons,” aldus Ruben. “Hun hoogwaardige producten en de manier waarop ze algen een podium geven, zijn al vanaf het begin een inspiratie voor ons.”
Wat Chalé Spirulina uniek maakt, is dat de volledige keten – van grondstof tot eindproduct – in eigen hand is. Waar de meeste merken op de Europese markt spirulina inkopen bij dezelfde grote bulk producenten in China en India, zonder altijd goed zicht te hebben op de herkomst en het proces, wordt bij Chalé alles zelf gekweekt, geoogst en verwerkt. Met een enthousiast team wordt elke dag met plezier gewerkt aan betrouwbare, hoogwaardige spirulina
Opschalen in 2026
De komende periode staat in het teken van stevige opschaling. De productievolumes worden flink opgeschroefd en er worden samenwerkingen aangegaan met merken die inzetten op eerlijke en gezonde voeding. Daarnaast zijn er ook plannen om in het nieuwe jaar onder eigen merk te gaan verkopen. “Samen met ons team en onze zelfgebouwde waardeketen, zijn we vastberaden om een vooraanstaande plek in de markt te veroveren!”, aldus Floris.
Schoolmaaltijden verrijken
Naast duurzame productie en werkgelegenheid draagt het bedrijf ook bij aan sociale impact in Ghana. Samen met de NGO Food4All worden voor elke verkochte kilo spirulina 20 schoolmaaltijden in Ghana verrijkt.
Ruben: “Ghana is een prachtig land met enorm veel potentie, en daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Daarom verwerken we 10 procent van onze volledige productie in schoolmaaltijden. Zo helpen we de volgende generatie in Ghana aan gezonde voeding en de energie die ze nodig hebben. Om goed te kunnen presteren, heb je nou eenmaal goede voeding nodig, en precies daar kan spirulina een groot verschil maken.”
- Ruben en Patricia spreiden de spirulina uit op netten, voordat het de droogruimte in gaat.



