‘We zijn al heel vroeg ingestapt’, zegt woordvoerder Alexander Rohde van de raad van bestuur van investeringsbedrijf Good Energies in het Zwitserse Zug. Good Energies is de duurzame energiedochter van de Cofra Holding van de familie Brenninkmeijer. ‘Vijf jaar geleden deden niet veel mensen dat. Bij Q-Cells in Duitsland was er toen nog niet veel meer dan een houten gebouw en een productielijn. Nu is de productiecapaciteit vele honderden malen groter.’

Het schuurtje van toen is nu een bedrijf met een beurswaarde van ruim euro 5 mrd. Een andere successtory van Good Energies is het Noorse Rec. Een verkoop vorige maand van een deel van de aandelen in Rec leverde Good Energies bijna euro 800 mln op.

Exacte winstcijfers en investeringsbedragen wil Rohde niet noemen. Wel dat de totale aandelenportefeuille van Good Energies op 31 december 2006 ongeveer euro 3 mrd waard is. Rohde: ‘En we zijn er niet bij ingeschoten, we maken goede rendementen.’

Good Energies heeft aandelenpakketten van de grootste en veelal explosief stijgende zonnecellenbedrijven in Europa en breidt de belangen uit naar de Verenigde Staten en China. Volgens woordvoerder Rohde is Marcel Brenninkmeijer de man achter de opmars. Rohde stelt dat Marcel Brenninkmeijer ‘een groen hart’ heeft.

Rohde: ‘Hij stelt grote interesse in het milieu. Hij heeft eerst voor C&A een milieuprogramma gemaakt en zich georiënteerd op het verantwoord duurzaam maatschappelijk ondernemen. Zo kwam hij bij de zonnecellen terecht’.

Dat Good Energies vorige maand een deel van het aandelenpakket van het Noorse Rec (met een totale beurswaarde van rond de euro 8 mrd) heeft verkocht, is volgens Rohde geen signaal dat het bedrijf de zonnecellen de rug gaat toekeren. ‘Onze mix van bedrijven waarin we zaten was niet in balans. We zaten heel sterk in Rec.’ Overigens blijft Good Energies betrokken bij Rec. Naast verkoop van aandelen tegen geld is een ander deel geruild tegen aandelen van Q-Cells. En dat bedrijf heeft ook weer belangen in Rec.

Volgens Good Energies wordt duurzame energie alleen maar belangrijker. ‘Want we hebben twee grote problemen in de wereld, energie en water.’ De prijs van zonnestroom zal de komende jaren verder verlaagd worden, denkt de woordvoerder. ‘Door massaproductie dalen de kosten. En door betere technologie stijgt de energieopbrengst van zonnecellen.’ Toch denkt de zegsman van Good Energies dat overheidssubsidie de komende vijf tot tien jaar nog nodig is om de prijs concurrerend te maken met fossiele brandstoffen en kernenergie. ‘Anders bereik je nooit wat de Europese Commissie wil, 20% alternatieve energie in 2020.’

Inmiddels heeft Marcel Brenninkmeijer binnen de familie ‘concurrentie’ gekregen, al spreekt Rohde van ‘versterking’. Neef Herman Brenninkmeijer zit inmiddels ook in de zonnecellen en windenergie. Hij heeft via een andere dochter van Cofra, het Entrepreneurs Fund, een belang in het Utrechtse wind- en zonnestroombedrijf Econcern, de onderneming waar ook een andere bekende Nederlandse ondernemersfamilie, Fentener van Vlissingen, aandelen van heeft.

Noren hoeven familie Brenninkmeijer niet te missen

Het Noorse Rec hoeft het niet helemaal zonder de familie Brenninkmeijer te doen, ook al is het belang verkocht. Marcel Brenninkmeijer is nog steeds commissaris bij het bedrijf, net als bij twee Duitse beursgenoteerde zonnecellenmakers, Q-Cells en CSG Solar.

Maar hoe voelt het voor de Noren om Good Energies en Brenninkmeijer als aandeelhouder te hebben verloren? Investor relations manager Jon André Løkke: ‘Als aandeelhouder zijn ze ook niet helemaal weg. Via Q-Cells, waarin ze bijna 50% van de aandelen hebben, zijn ze nog steeds voor bijna 20% eigenaar van ons. En aan de andere kant, aandeelhouders komen en gaan. Wij moeten onze aandacht vooral besteden aan onze business, zonnecellen maken.’

Overigens is Løkke zelf ook aandeelhouder van Rec. Maar een kleintje vergeleken met het voormalige pakket eigendomsbewijzen van Marcel Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer was volgens de Noor ‘heel, heel vroeg’ bij Rec betrokken als aandeelhouder. ‘Toen was Good Energies nog een synoniem van Marcel Brenninkmeijer.’ Voor de familie speelt natuurlijk de vraag ‘waarin we ons geld het beste kunnen investeren’, zegt Løkke. Maar Marcels drijfveer is volgens hem ‘zakendoen combineren met iets wat de wereld vooruithelpt’.