Wat is het verschil tussen het BREEAM- en LEED-certificaat?

Beide milieucertificaten voor gebouwen zijn in de jaren 90 ontstaan. BREEAM is een Europees certificaat ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. LEED volgde enkele jaren later in de VS. Beide zijn multicriteria, wat betekent dat bij de beoordeling van de energie-efficiëntie en de milieuprestaties van een gebouw rekening wordt gehouden met een groot aantal variabelen, van het soort bouwmaterialen tot de kwaliteit van de constructie, isolatie, duurzaamheid en het effect dat renovatie of verwijdering van het gebouw op het milieu zal hebben. Het gaat dus niet om het moment van de bouw zelf, maar om de gehele levenscyclus van het object.

De prijs is nogal een groot verschil tussen de certificaten. De organisaties die ervoor verantwoordelijk zijn, hebben gekozen voor verschillende modellen voor het genereren van inkomsten. BRE, dat verantwoordelijk is voor BREEAM, biedt lagere kosten voor investeerders, maar het behalen van de kwalificaties om beoordelaar te kunnen worden is duur. De Amerikaanse Green Building Council (LEED) zet daarentegen in op de alomtegenwoordigheid van beoordelaars dankzij de vrij lage kosten van opleiding en verlenging van kwalificaties. Promotors van het systeem zijn er dus in overvloed, maar investeerders staan voor aanzienlijke certificeringskosten.

– In feite gaat het de investeerder niet zozeer om de kosten van het certificaat, maar om het rendement dat hij daarmee op zijn investering kan behalen, legt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV, uit. De keuze van de certificering moet derhalve worden bepaald door de bekendheid van het certificaat bij de potentiële doelgroep van kopers of huurders. En deze groepen vragen steeds vaker om bewijs van de energie-efficiëntie van een gebouw, aangezien de stijgende energieprijzen geen illusies laten – het wordt alleen maar duurderHet gebruik van energiebesparende oplossingen is daarom uiterst belangrijk , voegt de deskundige eraan toe.

Foto: Deo Plaza, Gdańsk, Polen. Gebruikte systemen: MB-SR50N HI+, MB-86 SI, EXTRABOND, MB-77HS HI, MB-78EI, MB-78EI DPA, MB-Slimline, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N EI, MB-SR50N OW

Populariteit van milieucertificaten in Nederland en internationaal

In Europa is BREEAM absoluut toonaangevend. Het is populairder, niet alleen omdat het een iets langere geschiedenis heeft, maar ook omdat het als Europees certificaat een betere kans had om de markt te veroveren. In Nederland op een LEED-certificaat.

De statistieken zijn in heel Europa vergelijkbaar, waarbij Amerikaanse investeerders doorgaans kiezen voor investeringen in LEED.

Er zij aan herinnerd dat de grotere populariteit van BREEAM niet te wijten is aan het feit dat het een ‘beter’ certificaat is, maar aan historische en economische omstandigheden.

– Onze Aluprof raam-, deur- en gevelsystemen zijn gebruikt in tientallen gebouwen die het BREEAM-certificaat hebben behaald (ook op Outstanding-niveau). Zo hebben we onder andere gevelsystemen mogen leveren voor het Hourglass-gebouw in Amsterdam, dat een BREEAM-certificaat Excellent heeft gekregen, legt van Duren uit.  Systemen zoals MB-SR60N zijn ook gebruikt in LEED-gecertificeerde gebouwen. Bijvoorbeeld in New York’s 61 Ninth Avenue,’ voegt de deskundige eraan toe.

61 Ninth Avenue, New York, VS. Gebruikte systemen: MB-SR60N, MB-SR60NY

Wat dacht u van GPR Gebouw of Cradle to Cradle?

Hoewel BREEAM en LEED de meest bekende milieucertificaten zijn die de koolstofarme prestaties van een gebouw garanderen, is het ook de moeite waard te kijken naar andere energiebeoordelingsmethoden die op de markt zijn. In Nederland zijn ook Energy Label en GPR Gebouw actief. Met de eerste, met vrij beperkte mogelijkheden, kunnen bestaande gebouwen een G tot A++ aanduiding krijgen. GPR Gebouw houdt ook rekening met de kwaliteit van het gebruik en de toekomstige waarde van de faciliteit.

Ralph van der Kooij, Sales manager bij Aluprof Nederland BV benadrukt dat Cradle to Cradle-certificering zich bijzonder sterk ontwikkelt. Het concept geldt niet alleen voor de bouw. Het geldt voor elke industrie, en het Cradle to Cradle-certificaat is de bevestiging dat het bedrijf dat het heeft verkregen producten maakt waarvan alle onderdelen kunnen worden gerecycled. Dit is een prestigieuze onderscheiding, die des te belangrijker is in de bouwsector, die wereldwijd en nationaal een van de grootste afvalproducenten is. Volgens een analyse in 2016 was de bouwsector verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid afval in Nederland. Gelukkig is het ook de sector die voorop loopt in de zorg voor het milieu – meer dan 38% van de in de Nederlandse bouwsector gebruikte materialen wordt gerecycled.

– Aluprof heeft het Cradle to Cradle-certificaat verkregen voor verschillende van zijn producten, waaronder het gevelsysteem MB-SR50N HI+ en raam- en deursystemen MB-86 SI of MB-70 – voegt de deskundige toe.

Kiezen voor een milieucertificaat is een beslissing die niet alleen een uiting is van de zorg van investeerders voor het milieu. Het vertaalt zich in reële termen in de financiële prestaties van de investering, dus het is de moeite waard ervoor te zorgen dat er geen gebrek aan bevestiging is dat de faciliteit is gebouwd volgens de laatste groene trends.

Kantoorgebouw Phoenix, Brussel, België. Gebruikte systemen: MB-SE110