Veel bedrijven benaderen decarbonisatie als een wettelijke verplichting – een afvinklijstje. Hiermee laten ze een enorme kans liggen. Door duurzaamheid te verankeren in hun kernstrategie, kunnen bedrijven milieudoelstellingen behalen en hun concurrentiepositie versterken. In deze blog bespreekt Brecht Seifi, Lead Advisor European Institutions bij SAS, hoe bedrijven in de EU verder kunnen gaan dan naleving en decarbonisatie kunnen omzetten in een strategisch voordeel.

De economische context en de groene transitie

De Europese economie staat onder druk: Nederland kampt met hoge inflatiecijfers, Duitsland kent nulgroei, België stagneert, en Frankrijk en Italië herstellen traag. Hoe beïnvloedt deze situatie de groene transitie binnen de EU? Hoewel Europa vasthoudt aan zijn klimaatambities, blijft de uitdaging een klimaat te scheppen waarin bedrijven groene innovaties kunnen ontwikkelen, opschalen en tegelijkertijd hun concurrentievermogen versterken.

Decarbonisatie als motor voor concurrentie en groei

Decarbonisatie kan economische groei en concurrentievermogen aanjagen. Dit is een kernboodschap uit een recent rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen van Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank en ex-premier van Italië. Het rapport schetst de uitdagingen en kansen voor een bloeiende en duurzame EU-economie.

De uitdaging van schaalvergroting in Europa

Beleidsmakers moeten de verschillende initiatieven beter op elkaar afstemmen. Om een voorbeeld te geven: elektrificatie blijft ontzettend belangrijk, maar zal nooit slagen als de elektriciteitsprijs hoger blijft dan de gasprijs. De Clean Industrial Deal, gebaseerd op het Draghi-rapport, is gericht op oplossingen die investeringsrisico’s voor de private sector verkleinen, de interne markt beter benutten en technologie optimaal inzetten.

Innovatie is niet het probleem in Europa; het opschalen ervan wel. We hebben veel knappe koppen en innovatieve startups, maar te weinig bedrijven groeien door tot wereldspelers. De beschikbaarheid van durfkapitaal laat de groeimogelijkheden zien en leidt ook tot situaties waarin korte-termijnwinstgevendheid ontbreekt. In een gezamenlijke markt moet het makkelijker zijn om kapitaal op te halen via bankleningen, zodat bedrijven zich de komende twee jaar kunnen focussen op hun kortetermijnwinst. Ook dit aspect komt terug in het Draghi-rapport.

Duurzaamheid verankeren in kernactiviteiten

Vanuit zakelijk perspectief moeten bedrijven beseffen dat innoveren en CO2-reductie concurrentievoordeel oplevert. Dit vereist integratie van decarbonisatiestrategieën in de kernactiviteiten. Nauwe samenwerking met de CEO en CFO om duurzaamheidsdoelen af te stemmen op financiële en operationele strategieën is hierbij onmisbaar.

Een goed voorbeeld is de supply chain en de scope 3-uitstoot van een organisatie. Wat voor het ene bedrijf scope 3-uitstoot is, is voor het andere scope 1-uitstoot. Bedrijven kunnen samenwerken door gezamenlijke programma’s te ontwikkelen die fabrikanten helpen minder CO2-intensief te werken of door contracten te heronderhandelen met duurzamere voorwaarden. Daarnaast kunnen ze van leveranciers eisen dat zij werken met ESG- en duurzaamheids-KPI’s.

Geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie kunnen ‘CO2-co-pilots’ zijn en bedrijven ondersteunen bij datagedreven investeringsbeslissingen. Technologie en diepgaande analyses, zoals de impact op cashflow, helpen bedrijven de uitdagingen van de groene transitie aan te pakken. Dit vraagt een mentaliteitsverandering en biedt tegelijkertijd de kans om een leidende positie in duurzaamheid te realiseren en het concurrentievermogen op lange termijn te waarborgen.

Decarbonisatie als strategische noodzaak

Decarbonisatie is niet alleen een wettelijke verplichting, het is een strategische noodzaak. Bedrijven die verder kijken dan naleving, krijgen toegang tot enorme kansen voor groei, innovatie en marktleiderschap. Of het nu gaat om samenwerking in de supply chain, risicomanagement of de inzet van geavanceerde technologieën: bedrijven die duurzaamheid centraal stellen, sorteren voor als de koplopers van de economie van morgen.