Voor een écht duurzame kledingindustrie is een verbod op verbranden van kleding heel goed. Maar dat alleen is zeker niet genoeg. MVO Nederland pleit al sinds 2016 voor minimale duurzaamheidseisen op textiel. We zijn dus blij dat die er eindelijk komen. Dit is écht een wake-up call voor bedrijven die er nog niet mee bezig zijn. Zeker als je weet dat er ook EU-wetgeving aankomt over afvalverwerking en green claims.

Wat we zien is dat bedrijven wel proberen kleding te recyclen. Maar omdat merken daar in het ontwerpproces geen rekening mee houden werkt het niet goed. Daardoor is het aanschaffen van een nieuw product bovendien vaak voordeliger dan een onderdeel vervangen. Dat zorgt voor een enorme verspilling van grondstoffen.

De nieuwe duurzaamheidseisen moeten bedrijven verplichten wél rekening te houden met de mogelijkheden van reparatie en recycling. Dat is ook echt nodig, want we weten dat het kennisniveau hierover in de textielindustrie nog laag is – net als in andere sectoren overigens.

Op dit moment houden bedrijven in het hoogste segment hun positie in stand door oude kledingcollecties te verbranden. Alles om tweedehands kleding maar niet ten koste te laten gaan van hun verkoop. De nieuwe regels dwingen bedrijven tot beter nadenken over hoeveel ze produceren. En dus hopelijk tot minder overproductie.

Kortom: MVO Nederland vindt dit pakket een mooie stap in de richting van een duurzamere economie, waar de hele maatschappij van profiteert. Nu is het zaak de wet snel aan te nemen, correct te implementeren en goed te handhaven. In ons netwerk laten bedrijven al zien dat het kan, dat je er geld mee kunt verdienen en zelfs goed kunt zijn voor de natuur en maatschappij.

Bianca Streng, sectormanager Textiel bij MVO Nederland