Op de daken van particuliere woningen zijn ze inmiddels een vertrouwd gezicht: zonnepanelen. Echter, woonhuizen beslaan slechts een klein deel van het beschikbare oppervlak dat te gebruiken is  voor de ‘energiecentrales van de toekomst’. Logistiek vastgoed, met zijn uitgestrekte dakoppervlakken, biedt een enorm potentieel om de energietransitie te versnellen en de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te vergroten.

Het voor de hand liggende eerst: de daken van logistieke gebouwen zijn vaak zeer uitgestrekt – met soms duizenden vierkante meters per gebouw – en zijn meestal plat of licht schuin, waardoor ze ideaal zijn  voor zonnepanelen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor de opwekking van zonne-energie, zonder dat extra grondoppervlakte verhard moet worden. Bovendien bevinden deze vastgoedobjecten zich vaak buiten de stadscentra, ver weg van omliggende gebouwen die voor schaduw zorgen en zo de energieopbrengst zouden kunnen verminderen.

Lagere totale bedrijfskosten en meer voorspelbaarheid

Waarom zou je zonnepanelen op het dak van een logistiek gebouw installeren? Ten eerste kan de opgewekte energie direct ter plaatse worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de bedrijfsvoering van het gebouw zelf, de klimaatbeheersing of de laadmogelijkheden voor elektrische auto´s of trucks. Hierdoor zijn energiekosten substantieel te verlagen – een belangrijke kostenpost in de totale bedrijfskosten, zeker gezien de stijgende energiebehoefte van logistieke gebouwen door automatisering en digitalisering. Dit biedt logistieke vastgoedbeheerders het voordeel dat, in tegenstelling tot particuliere woningen, de energiebehoefte van hun gebouwen vaak het grootst is wanneer de zonne-energieproductie ook op zijn hoogst is: overdag.

Daarnaast bieden zonnepanelen op termijn ook een grotere onafhankelijkheid van fluctuaties in de elektriciteitsprijzen, wat zorgt voor meer voorspelbaarheid in de kostenplanning. De aanvullende installatie van batterijsystemen vergroot dit voordeel verder door overtollige energie op te slaan, die later gebruikt kan worden tijdens periodes van hoge vraag.

Een cruciale hefboom voor de energietransitie

Ook kan overtollige energie natuurlijk tegen een marktconforme vergoeding aan het openbare elektriciteitsnet worden terug geleverd. Ook directe verkoop is mogelijk – hierbij wordt de overtollige stroom verhandeld tegen de actuele marktarieven op de energiebeurs. Beide benaderingen bieden niet alleen een extra bron van inkomsten, maar ontlasten ook het openbare net en de energiecentrales, en dragen zo bij aan een stabielere en duurzamere energievoorziening voor de samenleving.

Bovendien betreft het zonne-energie die CO₂-vrij is, wat het tot een duurzame bron maakt. Zonnepanelen op logistieke vastgoedobjecten vormen daarom een belangrijke hefboom in de energietransitie. Niet alleen leveren de eigenaren van logistieke vastgoedobjecten op deze manier een wezenlijke bijdrage aan het milieu en het klimaat, maar ze verhogen ook de aantrekkelijkheid van hun vastgoed. Een duurzaam energieconcept is inmiddels een doorslaggevend argument, of zelfs een selectiecriterium, voor milieubewuste investeerders, huurders en klanten.

Deze trend zal zich in de toekomst verder versnellen, aangezien de wet- en regelgeving in de verschillende Europese landen zich steeds meer in deze richting beweegt.

Uitdagingen overwinnen met een ervaren partner

De installatie van zonnepanelen op het dak van een logistiek gebouw brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. Allereerst zijn er de initiële investeringskosten voor zowel het systeem zelf als voor de benodigde batterijsystemen, die essentieel zijn voor het optimaal benutten van het volledige potentieel van de installatie. Gelukkig dalen deze kosten voortdurend door technologische vooruitgang. Daarnaast zijn er verschillende overheidssteunprogramma’s die helpen de initiële kosten te verlagen.

Desondanks is het cruciaal om eerst een gedegen kosten-batenanalyse uit te voeren om de haalbaarheid en rentabiliteit van het project te beoordelen. In dit proces moet ook een energiebehoefteanalyse plaatsvinden om te bepalen welke grootte het systeem moet hebben om het maximale eigen verbruik te realiseren. Tot slot moet de technische haalbaarheid worden gecontroleerd – is het dak bijvoorbeeld voldoende belastbaar voor de installatie van zonnepanelen? Voor het beantwoorden van deze vragen, en voor alle daaropvolgende stappen – van de planning tot de daadwerkelijke installatie – is het raadzaam om een ervaren partner in de arm te nemen. Zo’n partner kan niet alleen de benodigde technologie leveren, maar ook adviseren en begeleiden tijdens het gehele traject.

Arttur Kulvik, oprichter en Chairman of the Board van Solnet Group, een toonaangevende full-service aanbieder van smart solar systemen voor de B2B-markt in heel Europa.