9 Nederlandse bedrijven – DSM, Philips, Heineken, Ingka Holding, Koninklijke KPN, PostNL, Koninklijke BAM Groep, Signify en Wereldhave – zijn vandaag in het zonnetje gezet voor hun milieutransparantie en -actie door CDP, de door de EU gefinancierde liefdadigheidsinstelling zonder winstoogmerk die ’s werelds milieurapportagesysteem voor bedrijven en lokale overheden beheert. De bedrijven zijn opgenomen in de jaarlijkse A-lijst van het CDP, van meer dan 10.000 bedrijven met een A- tot D- score voor hun milieuprestaties.

169 ondernemingen in Nederland kregen in 2022 een score – waaronder alle ondernemingen van de AEX-index op één na – en 71% van alle ondernemingen scoorde op ‘C’ of lager voor hun informatie over klimaatverandering, wat in het beste geval betekent dat ze pas beginnen met het erkennen van hun milieueffecten.

DSM en Philips kregen twee ‘A’-scores – voor hun bekendmakingen aan de CDP-vragenlijsten over klimaatverandering en waterzekerheid, terwijl de andere zeven ondernemingen op de CDP A-lijst voor klimaatverandering kwamen.

Een lijst van bedrijven onderscheidt zich door een grondig begrip van hun milieurisico’s en -effecten, sterke governance- en overgangsstrategieën en toonaangevende maatregelen om hun effecten in overeenstemming met de wetenschap te verminderen.

Zo heeft 85% van de Europese bedrijven op de A-lijst voor het klimaat wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen goedgekeurd om de emissies op korte termijn snel terug te dringen – tegenover slechts 2% van de bedrijven met een C- of D- score.

Met negen bedrijven die A scoren onder de 169 gescoorde bedrijven (7%) staat Nederland op plaats 5th in Europa, achter het VK (29 bedrijven), Frankrijk (24), Spanje (17) en Duitsland (15). 44% (147) van alle 330+ bedrijven op de CDP A-lijst wereldwijd zijn gevestigd in Europa.

CDP legt de lat voor milieuleiderschap regelmatig hoger. In 2022 omvatte dit onder meer strengere scores op het gebied van een op de 1,5°C afgestemde klimaattransitieplanning, verificatie van ontbossingsvrije grondstofvolumes en verificatie van watergegevens.

Maxfield Weiss, uitvoerend directeur van CDP Europe, verklaarde: “CDP zag dit jaar bijna 20.000 bedrijven milieugegevens bekendmaken, waaronder 70% van de Europese bedrijven naar marktwaarde. COP27 toonde aan dat de noodzaak van transformationele verandering belangrijker is dan ooit als we de opwarming willen beperken tot 1,5 °C. Het verheugt mij dat Europese bedrijven bijna de helft uitmaken van alle bedrijven op de A-lijst wereldwijd. We moeten de emissies met de helft verminderen en de ontbossing tegen 2030 uitbannen, naast het realiseren van waterzekerheid op hetzelfde tijdschema – er is geen weg naar 1,5°C zonder de natuur. Nu de baanbrekende nieuwe rapportageverordening van de EU, de CSRD, is goedgekeurd, laten bedrijven van de CDP A-lijst zien dat zij voorop lopen – zij nemen duidelijke maatregelen om de emissies te verminderen en de milieueffecten in hun hele waardeketen aan te pakken. Dit is het soort milieutransparantie en -actie dat we in de hele economie nodig hebben om ecologische ineenstorting te voorkomen”.

CDP viert de prestaties van Europese bedrijven op de A-lijst tijdens de CDP Europe Awards op 16 februari 2023 in de prestigieuze Fondation Louis Vuitton in Parijs.

CDP zag een recordaantal van 18.700+ bedrijfsopenbaarmakingen in 2022 – waaronder beursgenoteerde bedrijven met een waarde van 60,8 biljoen dollar (de helft van de wereldwijde marktkapitalisatie) – een stijging van 233% sinds de ondertekening van de Overeenkomst van Parijs in 2015.

Meer dan 29.500 ondernemingen met een marktkapitalisatie van ten minste 24,5 biljoen dollar – waaronder Aramco, AkzoNobel, Exor, Exxon Mobil, Spotify en Tesla – kregen echter een onvoldoende omdat zij niet hebben gereageerd op verzoeken om informatie van hun beleggers en klanten of omdat zij in hun antwoorden onvoldoende informatie hebben verstrekt.

In Nederland hebben 18 van de 24 (75%) bedrijven die werden verzocht hun ontbossingsrisico’s en -effecten bekend te maken, dit niet gedaan – met Royal Bam Group aan kop met een ‘B’-score.

Deze niet-openbaarmakende ondernemingen voldoen niet aan verzoeken en voorschriften van beleggers en lopen het risico onvoorbereid te zijn wanneer de onlangs overeengekomen richtlijn inzake duurzaamheidsverslaglegging van de EU binnenkort van kracht wordt.

Bekijk hier de scores