Afgelopen februari vond het startschot voor de derde editie van de nationale HBO SDG-Challenge plaats. Samen met acht hogescholen, acht organisaties, de Vereniging Hogescholen en heel wat toekomstgerichte studenten van de verschillende hogescholen werkt de SDG-Challenge aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs). De zeventien doelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. 

Tijdens de SDG-Challenge hebben verschillende interdisciplinaire studententeams hard gewerkt aan een concrete oplossing voor de actuele duurzaamheidsvraagstukken van deelnemende organisaties. Na twee maanden is het op 21 april zover. Tijdens de finale vindt de ontknoping plaats en zullen de studenten hun oplossing pitchen aan de jury. Welk team heeft het meeste innovatieve idee met positieve impact?

Vraagstukken

Voor deze editie van de nationale HBO SDG-Challenge hebben Hanos, Benu Apotheek, Ministerie EKZ, Gemeente Sittard-Geleen, Vilans, CCV, Baars & Bloemhoff en Sanquin verschillende vraagstukken ingeleverd. Zij werken samen met interdisciplinaire teams van de verschillende Nederlandse hogescholen. 

Hoe zorgen we voor duurzaam transport van afgenomen bloed? Hoe kunnen we financiële inclusiviteit bevorderen? Welke stappen kan een gemeente ondernemen om de regio mee te nemen in haar duurzaamheidsambities? Dit zijn enkele vragen waar de studenten zich de afgelopen weken mee hebben beziggehouden. Tijdens inhouse sprintdagen bij de organisaties op kantoor leren de studenten meer, en gaan ze onder begeleiding in één dag van uitdaging naar een idee – waarna ze dit idee verder uitwerken in een oplossing. Dit doen ze aan de hand van de SDG-pressure cooker, die Soapbox samen met Impact Hub heeft ontwikkeld. De interdisciplinaire achtergronden van de studenten komen hierbij goed van pas. De meeste impact realiseer je natuurlijk door vanuit meerdere invalshoeken naar een challenge te kijken. 

De finale

Na weken hard werken is het eindelijk zover, op 21 april aanstaande vindt de finale van de SDG-Challenge plaats op de Hogeschool Utrecht. Voor een professionele jury (Annelie Kohl – Vereniging Hogescholen), Flo Pattiwael (SDG Young Leaders Network) en Folkert van der Molen (Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen) pitchen de teams hun oplossing. De jury zal beslissen welke oplossing de meeste impact heeft. 

Foto bovenaan: de winnaars van een van de voorgaande edities