Wageningen University & Research (WUR) is de meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste GreenMetric ranking van de Universitas Indonesia (UI), waar Wageningen voor het tweede jaar op rij de eerste plek inneemt.

Elk jaar inventariseert de University of Indonesia, op basis van vragenlijsten en een panel van experts, hoe universiteiten wereldwijd omgaan met energie, klimaat, afval & recycling, transport en water. Ook wordt gekeken naar hoe de campus is ingericht en de infrastructuur. Voor de categorie duurzaamheid in het onderwijs scoorde WUR 100% van het aantal punten, net als voor de categorieën afval en water.

In de ranking van 2018 neemt Wageningen een flinke voorsprong op de nummers 2 en 3, respectievelijk University of Nottingham en University of California Davis. Ook Rijksuniversiteit Groningen staat in de top 10, en is daarmee de tweede Nederlandse universiteit. Groningen steeg vier plekken, naar plaats 7.

Arthur Mol, Rector Magnificus van WUR, is blij met het behouden van de eerste plek: ‘Het is het bewijs dat wij op de goede weg zijn om duurzaamheid door te voeren in ons onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.’

‘Een prolongatie van een eerste plek is extra spannend’, vertelt Erna Maters, die als medewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen de vragenlijst van GreenMetric invult. ‘Deze eerste plek geeft aan dat groen en duurzaam bij Wageningen University steeds meer vanzelfsprekend is. WUR is goed op weg, maar toch zijn er ook thema’s waar in de komende jaren aan wordt gewerkt. Voorbeelden zijn de energietransitie en het verder verduurzamen van vervoer.’

In totaal hebben dit jaar 719 universiteiten uit 81 landen meegedaan aan de UI GreenMetric ranking.