In het ‘Cradle to Cradle’-concept is sprake van een gesloten kringloop zonder afvalstromen en van producten zonder gevaarlijke stoffen, zodat ze kunnen worden teruggeven aan de natuur. Productiematerialen zijn zo in principe eindeloos te hergebruiken.

Ontwerper verpakkingen straffen
De voedingsmiddelenindustrie zou gezonde voedings moeten ontwikkelen die gezond te verpakken. Maar dat gebeurt niet. De industrie ontwerpt slechte verpakkingen en de consument wordt voor het verbruik daarvan gestraft. Terwijl eigenlijk degene die al die grote hoeveelheden onnodige verpakkingen ontwerpt gestraft zou moeten worden, stelt Braungart.

Kleurstoffen en PET
De industrie is echter niet van plan vrijwiilig in beweging te komen. Zo is het geel dat in veel verpakkingen van voedinsgmiddelen gebruikt wordt in de textielindustrie al ruim twaalfjaar verboden. De voedingsindustrie loopt dus flink achter, aldus Braungart.
Ook het gebruik van de PET-fles kan volgens Braungart niet door de beugel. PET is bedekt met synthetische kleurstoffen en chemicaliën en andere twijfelachtige stoffen als antimoon. Als je bijvoorbeeld sap dringt uit zo’n fles dan drink je antimoon. PET is niet ontworpen voor voeding, maar het is legaal. Dus is het op de markt, verklaart Braungart.