Verstegen Spices & Sauces B.V. heeft de lead in het SpiceUp consortium dat bestaat uit acht Nederlandse en Indonesische partners. Het SpiceUp-project stelt (geo)informatie beschikbaar ter ondersteuning van 100.000 peperboeren in Indonesië. Deze informatie wordt gebruikt om de kwaliteit en kwantiteit van de peperproductie te verbeteren. Deze verbetering draagt uiteindelijk bij aan een leefbaar inkomen, de voedselzekerheid en optimaliseert het verbruik van water, kunstmest en pesticiden.

De peperboeren in Indonesië ontvangen (geo)informatie middels een sms of een mobiele applicatie. Deze informatie bevat adviezen over droogte en irrigatie, bemesting en het optimaliseren van goede landbouwtechnieken. Deze adviezen worden tevens aangevuld met duurzame traceringssystemen en marktinformatie.

Het SpiceUp-project richt zich op peper, aangezien dit de meest invloedrijke sector is voor economische groei in de regio’s Bangka Belitung, West- en Oost-Kalimantan en Lampung. De productie van peper in Indonesië is echter lager dan de productie van Vietnam, ‘s werelds grootste peperproducent.

Peperboeren in Indonesië hebben te maken met verschillende uitdagingen zoals het weer, beschikbaarheid van water en de verhoogde kans op incidenten met plagen en ziektes. Middels dit project wordt een vermindering van de lokale armoede verwacht en een grotere veerkracht van de boeren (zowel in verband met klimaatverandering als met een hoger inkomen). Beide aspecten zullen een positief effect hebben op de voedselzekerheid. Met de steun van geodata gelooft Verstegen dat het de ontbrekende schakel in zijn duurzaamheidsactiviteiten kan creëren om kleine boeren te ondersteunen. Mogelijk zal Verstegen SpiceUp uitbreiden naar andere producten en landen in de toekomst.

Verstegen Spices & Sauces is de initiatiefnemer van het partnerschap en wordt eigenaar van de informatiediensten die tijdens dit project zijn ontwikkeld. In dit project zullen vier Nederlandse bedrijven partner zijn van het SpiceUp-consortium: Nelen-Schuurman, Akvo, ICCO, VanderSat en drie Indonesische partijen: IPB, Balittro en PT CAN. Het internationale consortium met onder andere Verstegen en ICCO heeft gegarandeerd een ervaren en goed geïnformeerde samenwerking.