Tynke van den Heuvel is eigenaar van Studio Wae (uitspraak: way). Na 14 jaar ervaring opgedaan te hebben met materialenkennis en in waardevermeerdering van afval bij een recyclingbedrijf, begon ze haar eigen bedrijf. Ze bedacht oplossingen (designproducten) bij opschaalbare afvalstromen, zoals afgedankte tapijttegels en sloopbeton. Niet alleen circulair, maar vooral kunstzinnig, geometrisch en opvallend. Geïnspireerd op het werk van M. C. Escher. Verwerkt door Syrische statushouders in de eigen werkplaats. Met opdrachten van klanten zoals de Universiteit Tilburg en ProRail bespaarde Tynke, haar team en leveranciers 516 ton aan CO2 en 3500 ton aan grondstoffen de afgelopen 2 jaar. Dit en meer hoor je in de 8e podcastaflevering van Elise in ‘MVO-land’.

Indruk & impact maken met modulair tapijt

Studio Wae, een start-up / scale-up dat indruk maakt op grote bedrijven door haar creativiteit en door haar meervoudige maatschappelijke waardecreatie met afval. Neem bijvoorbeeld de tapijten en wandkleden die ze maakt van afgekeurde tapijttegels producent Interface. Daarmee verlengt ze de levensduur van de afval van Interface. Vervolgens versnijdt Studio Wae deze tegels tot een geometrisch patroon met als voordeel dat de tegels modulair uitwisselbaar zijn. Volgens de mki[1] van Bureau Circle Line betekent dit dat de mki van 1 m2 tapijt met een bitumen onderlaag en nylon of polyester bovenkant gelijk staat aan 50 m2 Wae tapijt.

Ik denk dat het altijd al gaande was, maar dat consumenten en bedrijven nu veel bewuster om zich heen kijken; ‘waar haal ik mijn grondstoffen / producten vandaan?’ Mensen willen graag iets kopen met een bijzonder verhaal.” – Tynke

Sterk verhaal

Een ander indrukwekkend voorbeeld; vorig jaar heeft Studio Wae, samen met partners, 32000 m2 perrons van circulaire betontegels mogen voorzien. De oude perrontegels zijn verwerkt tot grondstof voor de nieuwe betontegels. Circulair – op basis van 76% hergebruikt puin – maar met de kwaliteit van lineaire betontegels. Met andere woorden, Tynke & haar team en partners ontwikkelden een volledig gesloten cirkel voor de perrons van ProRail. In Utrecht uitgevoerd in de eigen sociale werkplaats. Tynke merkt op dat er voor dit soort vernieuwing ruimte is in Nederland. Dat klanten oog hebben voor de verre toekomst en op zoek zijn naar échte verhalen. Daarom kiezen ze in haar ogen steeds bewuster voor circulair en lokaal. Nog eens versterkt door ontwikkelingen als corona, klimaatverandering, materiaal schaarste en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

“Als meer bedrijven kiezen voor circulair inrichten en (ver)bouwen en ze bij ons gaan bestellen , maken ze 1-op-1 impact. Dan neem ik meteen nieuwe Syrische statushouders aan, die we daarmee uit de uitkering kunnen halen.” –Tynke

Create your own Wae

Studio Wae groeit hard en Tynke weet wat ze wil; eind 2022 verhuizen ze naar een pand waar ze nog meer en grotere opdrachten kunnen aannemen met als doel vooral de sociale impact te vergroten. Aan ondernemers die een afvalvrije verbouwing of circulaire nieuwbouw overwegen, adviseert Tynke om eerst je eigen motivatie en flexibiliteit voor circulariteit onder de loep te nemen om vervolgens vooral te kiezen voor een circulaire architect. En natuurlijk ook om een Wae-tje bij haar te komen uitzoeken; 20.000 m2 in 500 kleuren en direct leverbaar .

[1] Mki = milieu kosten indicatie

Studio Wae bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. In de 8e aflevering vertelt Tynke van den Heuvel over haar eigen weg naar circulair succes en welke tips ze heeft voor ondernemers die afvalvrij willen bouwen of verbouwen (binnen en buiten).  De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: