13 miljoen kleinschalige mijnbouwers in Afrika, Azië en Latijns Amerika delven goud. Daarnaast is goud afkomstig van grote, industriële mijnbouw. Zowel groot- als kleinschalige gouddelving is doorgaans zeer schadelijk voor mens en milieu. Voor grootschalige mijnbouw moeten hele dorpen wijken, worden natuurgebieden verwoest en blijven bergen met cyanide verontreinigd mijnafval achter. Het cyanide lekt weg naar grondwater en rivieren en vervuilt uiteindelijk ook de zee. Het merendeel van de kleinschalige mijnbouwers gebruikt kwik voor de winning van goud. Mannen, vrouwen en kinderen ademen de giftige kwikdampen in. Ook vormt het kwikafval een bedreiging voor natuur en milieu tot ver in de omtrek.

Kleinschalige mijnbouwers ontvangen in de regel maar een fractie van de economische waarde van het door hen gedolven goud. Grootschalige bedrijven daarentegen, profiteren doorgaans als enige van de winst die gemaakt wordt, zonder bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale economie.

Goed Goud: het programma van Solidaridad

Het goed goudprogramma van Solidaridad richt zich zowel op de kleinschalige goudwinners als de grotere, industriële bedrijven. Samen met de sector wordt gewerkt aan verduurzaming van de productiemethoden en versterking van de positie van kleinschalige producenten.

Zo is mede dankzij Solidaridad begin dit jaar de Fairtrade-Fairmined standaard gelanceerd. Dit is een mondiale standaard geïnspireerd op Oro Verde, een organisatie van mijnbouwers in Colombia die al duurzaam goud winnen. De standaard bevat criteria op het gebied van organisatievorming, milieu en arbeidsomstandigheden. Gouddelvers worden getraind in veilig gebruik en recycling van kwik. Door het gebruik van simpele zaken als handschoenen, laarzen en een helm wordt de veiligheid van de mijnwerkers verder verbeterd. Kleinschalige producenten die aan de standaard voldoen ontvangen een betere prijs voor het goud én een premie als voldaan wordt aan extra milieu-eisen zoals winning zonder gebruik van kwik.

De duurzame ontwikkelingen in de grootschalige mijnbouw staan nog in de kinderschoenen. Solidaridad wil samen met grote mijnbouwbedrijven en marktpartijen werken aan verbetering van de arbeidsomstandigheden en vermindering van de schade aan het milieu. Dit gebeurt onder andere door verantwoord gebruik van cyanide, een betere samenwerking met de lokale bevolking en herstel van gebieden waar mijnbouw is beëindigd. Solidaridad gaat samen met deze bedrijven internationale procedures voor verantwoorde mijnbouw in de praktijk testen.

Iedereen kan een bijdrage leveren.

Kleinschalige mijnbouwers, grote mijnbouwbedrijven, juweliers, sieradenmerken én de consument zijn hard nodig om Goed Goud te realiseren. Om het Nederlands publiek mee te laten doen heeft juwelen kunstenares Bibi van der Velden speciaal voor deze campagne een armbandje ontworpen dat iedereen ontvangt die het Goed Goud initiatief steunt.

Uniek armbandje van Bibi van der Velden

Juwelen kunstenares Bibi van der Velden vindt het belangrijk dat goudmijnwerkers krijgen waar ze recht op hebben. Daarom ontwierp zij een uniek armbandje dat exclusief voor donateurs van de Goed Goud-campagne van Solidaridad beschikbaar is. Bibi: “Ondanks dat ik al jaren met goud werk was ik me niet bewust van de negatieve gevolgen die het heeft voor mens en milieu. Mensen die het kostbare goud voor ons beschikbaar maken, hebben ook recht op eerlijke verdiensten, veilige werkomstandigheden en behoud van hun leefomgeving. Ook ik ben daarom op weg naar Goed Goud.”

Het Goed Goud armbandje dat Bibi speciaal voor dit doel ontwierp, is zowel robuust als elegant en is geschikt voor mannen en vrouwen. Het heeft een messing ring met gegoten icoontjes en is in grootte verstelbaar. Bibi: “Ik heb voor een ringvorm gekozen omdat die voor oneindigheid staat. De icoontjes op de ring staan voor vrijheid, vrede, wereldgeluk en liefde.”

Wie het Goed Goud initiatief steunt met tenminste 15 euro via www.opwegnaargoedgoud.nl ontvangt het armbandje.

Over Solidaridad

Solidaridad bestrijdt sinds 1969 armoede in ontwikkelingslanden door aan duurzame en eerlijke handel te werken in de productie van o.a. cacao, koffie, katoen, goud, thee en soja. Solidaridad motiveert grote bedrijven als Mars, Nestlé, Heinz, Douwe Egberts, H&M en FrieslandCampina om aan verduurzaming mee te werken en ondersteunt producenten in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt onder andere door trainingen aan te bieden in duurzame, meer efficiënte productietechnieken, hen te helpen bij het opzetten van coöperaties en door ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Hierdoor werken arbeiders onder betere arbeidsomstandigheden, wordt er minder gebruik gemaakt van gevaarlijke chemische middelen en worden landbouwgrond en water efficiënter ingezet.

Solidaridad neemt voortdurend nieuwe, aansprekende initiatieven. Zo richtte zij Max Havelaar op en stond aan de wieg van AgroFair, het eerste fairtrade fruitbedrijf met boeren als aandeelhouders. Met merken als Kuyichi en het kledinglabel Made-By zet Solidaridad de trend voor duurzaam geproduceerde kleding. Door strategische samenwerking met Utz Certified worden nu tal van grote bedrijven ondersteund bij het verduurzamen van hun productieketens.

Solidaridad is uitgegroeid tot een internationale netwerkorganisatie met een kantoor in Utrecht en acht regiokantoren in Latijns Amerika, Afrika en Azië . Het kantoor in Utrecht telt ruim 30 medewerkers. Solidaridad heeft het CBF keurmerk en de ANBI-status.