Sigrid Deters (Greenpeace): ‘Wij stoppen ontbossing! Maar…’

Het verhaaltje van de bedrijfslobby tegen een stevige EU-Bossenwet

Wat hebben de palmolie-industrie, de houtindustrie en de vlees- en sojavoer-industrie gemeen? Zij dragen allemaal NIET bij aan ontbossing, zeggen ze zelf. Dat doet vooral die ándere industrietak.

Dit is slechts een van de vele smoezen die de industrie aanwendt om hun betrokkenheid bij ontbossing te bagatelliseren. Al deze smoezen dienen 1 doel: het afzwakken van een wetsvoorstel dat ontbossing voor onze producten moet stoppen. Wij hebben hun lobbybrieven goed gelezen en de belangrijkste smoezen om een stevige EU-bossenwet tegen te houden in ons nieuwe rapport op een rijtje gezet.

Hieronder de top 5 Smoezen Bingo:

1. Wij waren het niet! De andere industrieën zijn schuldig!

Dit zegt onder andere de Europese papierindustrie (CEPI), De Braziliaanse Organisatie voor plantaardige olie industrie (Sojalobby), de Europese Rubber- en bandenindustrie ( oa. Michelin Goodyear etc) en Golden Agri-Resource (GAR), een van de grootste palmoliebedrijven van Indonesië.

2. Je hoeft ons niet te dwingen, we doen het al vrijwillig…

Dit zegt onder andere de Europese vleesindustrie AVEC, UECBV en CLITRAV (oa. Vion) Europese en Indonesische palmolieindustrie, Staatsbosbouwbedrijven zoals Metsähallitus, Sveaskog), IBA.

3. Zolang het legaal is, is het oké, toch?

Deze mening delen onder andere de Europese papierindustrie (opnieuw), Braziliaanse, Zuid-Amerikaanse en Indonesische producenten en handelaren van grondstoffen

4. Waarom moet de EU optreden? Laten we wachten tot anderen het oplossen!

De Braziliaanse Organisatie voor plantaardige olie industrie (Sojalobby), European Cocoa Association, de Europese rubber- en bandenindustrie (oa. Michelin Goodyear etc) en Golden Agri-Resource (GAR), een van de grootste palmoliebedrijven van Indonesië.

5. Maak het ons niet te moeilijk…

Vooral consumentenbedrijven zoals Pepsico en de koepelorganisatie voor supermarkten komen met argumenten waarom wetgeving niet te streng moet zijn, maar vooral gericht zijn op het stimuleren van bedrijven om ‘hun best te doen’.

Wij willen een stevige Bossenwet!

Vorig jaar riepen ruim 1 miljoen Europeanen op tot een stevige EU-bossenwet. Zo’n wet moet bedrijven verplichten om geen producten te verkopen die leiden tot ontbossing en natuurverwoesting waar ook ter wereld. En dat is hard nodig, want iedere seconde verdwijnt er bijna een half voetbalveld aan bos, ook voor onze producten. Terwijl we weten dat bossen en andere natuurgebieden cruciaal zijn om de klimaat- en natuurcrisis het hoofd te bieden.

Nu het steeds duidelijker wordt dat er daadwerkelijk een EU-bossenwetsvoorstel komt tegen ontbossing, zie je de industrie schrikken. Natuurlijk zegt geen enkel bedrijf hardop dat ze door willen gaan met ontbossen. Maar… zoals je hierboven kunt lezen, kent de industrie vele mitsen en maren als het gaat over het beschermen van de wereldwijde natuur.

Bijna lachen

Tsja, wij konden bijna lachen om al deze smoezen, ware het niet dat de leefbaarheid van onze aardbol op het spel staat. Want zeg nou zelf, het is toch eerder van de zotte dat zo’n bossenwet nog niet bestaat? Een bedrijf mag nu gewoon producten verkopen die elders leiden tot ontbossing!

Maar ondanks alle urgentie lijkt de EU vooralsnog geen haast te willen maken met een voorstel voor zo’n Bossenwet. Eerst zou deze maand een wetsvoorstel komen, maar dat moment wordt keer op keer uitgesteld. Terwijl we echt geen tijd – en geen bos – meer kunnen verliezen. Wij zorgen ervoor dat de beleidsmakers dit rapport in handen krijgen, zodat ze zich niet laten piepelen door de industrie.

Sigrid Deters, campagneleider biodiversiteit bij Greenpeace Nederland

Download het rapport (pdf)

Share Button