De politiek stelt in principe dat de consument zelf informatie over duurzaamheid moet opvragen bij bedrijven en dat extra regelgeving niet nodig is. Openheid van bedrijven is hierbij van groot belang. Namens de consument stuurde fairfood afgelopen juni vragenlijsten naar 165 bedrijven die bij elkaar 1200 merkproducten vertegenwoordigen. Met deze resultaten wil fairfood inzage geven in de eerlijkheid van merkproducten. Er wordt onder andere gekeken naar kinderarbeid, milieuvervuiling en corruptie. Ruim de helft van de vragenlijsten is niet geretourneerd. Daarom heeft fairfood de hulp van politici ingeroepen. Door bedrijven op te roepen om de vragenlijst van fairfood alsnog in te vullen, helpen de politici niet alleen de consument een meer overwogen keuze te maken, maar krijgen zij ook voor elke uitgevoerde actie punten toegewezen. Kees Vendrik (GroenLinks) en Krista van Velzen (SP) hebben zich het beste ingezet voor fairfood en behaalden hierdoor de meeste punten. Zij belden diverse bedrijven met het verzoek om meer openheid. Daarnaast hebben zij videoboodschappen gemaakt. Kees Vendrik en Krista van Velzen wilden zelfs persoonlijk op bezoek gaan bij bedrijven om hen tot meer openheid te bewegen; Lidl, Coca-Cola, Droste, Aldi en Jumbo Supermarkten weigerden hen echter te ontvangen. Helaas hebben enkele politici niet meegewerkt; ze staan met 0 punten onderaan in het klassement.

Filmpjes van deze campagne zijn te zien op www.fairfood.org. Op deze website is ook te zien welke producten door fairfood als fair en unfair zijn beoordeeld op het gebied van duurzaamheid voor mens, milieu en economie.

Eindklassement van de door fairfood benaderde politici:
1. Krista van Velzen (SP), Kees Vendrik (GroenLinks)
3. Boris van der Ham (D66)
4. Tineke Huizinga (ChristenUnie), Bert Koenders (PvdA)
6. Kathleen Ferrier (CDA), Femke Halsema (GroenLinks), Paul de Krom (VVD), Wouter Bos (PvdA), Jan Marijnissen (SP), Alexander Pechthold (D66), Andre Rouvoet (ChristenUnie), Bas van der Vlies (SGP)
Geen ondersteuning:
14. Jan Peter Balkenende (CDA), Mark Rutte (VVD), Olaf Stuger (Lijst vijf Fortuijn), Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid)