Armen hebben geen toegang tot medicijnen tegen HIV/aids, infecties aan de luchtwegen en diarree bij kinderen, omdat de prijs te hoog is. Door de regels voor bescherming van patenten, zoals die zijn vastgelegd in de Wereldhandelsorganisatie (WTO), blijven die te hoog, zegt Oxfam.

Volgens Oxfam sterven nu al jaarlijks 11 miljoen mensen aan ziekten die eenvoudig te voorkomen zijn. Goedkope medicijnen zijn van levensbelang voor de armsten. India kan bijvoorbeeld wel anti-biotica leveren voor eenachtste van de prijs van het gepatenteerde medicijn.

Maar die goedkope medicijnen worden niet altijd toegelaten op de markten van arme landen, omdat grote bedrijven dat tegenwerken.

De farmaceutische ondernemingen creëren bedrijfsmonopolies en beperken zo de concurrentie, waardoor de prijzen van medicijen hoog blijven. -Dit is de keerzijde van globalisering,’ zegt beleidsdirecteur Justin Forsyth, die de WTO oproept de regels aan te passen.

De WTO heeft beslist dat patenten voor 20 jaar beschermd zijn. Het is overheden wel toegestaan een voorraad goedkope medicijnen aan te leggen en te gebruiken in noodsituaties. Maar door de dreiging van sancties van de Amerikaanse regering en dreigementen van bedrijven, zien overheden er vaak van af die te gebruiken.

Onder het motto Cut the Costs start Oxfam nu een campagne tegen de farmaceutische industrie. De pijlen zijn met name gericht op GlaxoSmithKline, ’s werelds grootste farmaceutisch bedrijf. Zij zouden essentiële medicijnen veel goepkoper moeten aanbieden.

Artsen zonder Grenzen is blij met de actie van Oxfam. De medische noodhulporganisatie laat weten dat zij dagelijks in het veld ziet welke -rampzalige en tragische gevolgen’ het gebrek aan toegang tot levensreddende medicijnen heeft voor de armsten.

Oxfam roept op een internationaal fonds van 5 miljard dollar te creëren. Hieruit moet onderzoek gefinancierd worden naar ziekten waarvoor de farmaceutische bedrijven geen aandacht hebben, en medicijnen gesubsidieerd worden in arme landen.